Διαβάζετε το άρθρο...
Χωρίς κατηγορία

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


 

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

‘Ως έγκλημα εκ προμελέτης περιγράφει ο Όλι Ρεν τη διαδικασία πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, μέσω του PSI του Μαρτίου. Το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατείχε η Αγροτική Τράπεζα, ήταν η χαριστική βολή που την οδήγησε στην «πτώχευση» και την ιδιωτικοποίηση και μάλιστα, έναντι πινακίου φακής.Αυτό προκύπτει, με τον πιο σαφή τρόπο, από απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, καλούσε την Κομισιόν να περιγράψει πώς η Αγροτική Τράπεζα έφτασε στη χρεωκοπία και την ιδιωτικοποίησή της, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όμως, «δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσει, αφού η ίδια είχε δεχθεί και ζητούσε επιπλέον κεφάλαια στήριξης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Στη συνέχεια της ερώτησης, και αφού παίρνει σαφή θέση κατά της πώλησης κρατικών Τραπεζών, ζητούσε διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το γεγονός ότι, «το τίμημα απόκτησης, 95 εκατ. ευρώ, της ΑΤΕ, ήταν προκλητικά χαμηλό», όταν η Τράπεζα είχε ήδη ενισχυθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 6,7 δις, τα οποία «χάθηκαν».

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αφού με επιμέλεια επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις Ελληνικές Κυβερνήσεις, σημειώνει ότι, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ στις 29/10/2011…πριν τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα PSI, το οποίο οργάνωσαν οι ελληνικές αρχές» και δηλώνει ξεκάθαρα ότι, «Μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PSI, η ΑΤΕ εμφάνισε μεγάλα αρνητικά κεφάλαια…Μετά την εφαρμογή του PSI, η ΑΤΕ χρειάστηκε πρόσθετη κρατική ενίσχυση η οποία δεν αποτελούσε μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης».

Ο Νίκος Χουντής σε δήλωσή του τονίζει: «Ως έγκλημα εκ προμελέτης περιγράφει ο ίδιος ο Όλι Ρεν τη διαδικασία χρεωκοπίας και πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν ότι με το PSI του Μαρτίου, θα οδηγούσαν σε χρεωκοπία και ως εκ τούτου, σε «υποχρεωτική» ιδιωτικοποίηση την Αγροτική Τράπεζα, το έκαναν. Πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ευθύνες της τότε διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης.

Η απάντηση αυτή έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών. Το περίφημο πια «πατριωτικό καθήκον» της επαναγοράς ομολόγων, του κ. Στουρνάρα, μπορεί να οδηγήσει τις Τράπεζες, και ιδίως τις «κρατικές», στο δρόμο που χάραξε η ΑΤΕ».

Η πλήρης απάντηση του κ. Ρεν σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της ΑΤΕ έχει ως εξής:

«Η ΑΤΕ έχει αξιολογηθεί ως μη βιώσιμη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επί σειρά ετών υπήρξε ζημιογόνος και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση. Μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PSI1 η ΑΤΕ εμφάνισε μεγάλα αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ εγκρίθηκε από την Επιτροπή, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις2, πριν τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα PSI το οποίο οργάνωσαν οι ελληνικές αρχές. Μετά την εφαρμογή του PSI, η ΑΤΕ χρειάστηκε πρόσθετη κρατική ενίσχυση η οποία δεν αποτελούσε μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Μία εκ των προϋποθέσεων του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα3 ήταν η εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο εξυγίανσης της ΑΤΕ.

Η εξυγίανση της ΑΤΕ πραγματοποιήθηκε βάσει των τροποποιημένων διατάξεων του άρθρου 63 του ελληνικού τραπεζικού νόμου4. Η μεταβίβαση στον αγοραστή πραγματοποιήθηκε κατόπιν περιορισμένων προσφορών σε έναν αριθμό ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές αρχές ήταν αρμόδιες να λάβουν την απόφαση για την εξυγίανση της ATE αφότου η τράπεζα κρίθηκε πλήρως αφερέγγυα από την Τράπεζα της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, η εξυγίανσή της ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα χρηματοδότησης και συστημικές επιπτώσεις. Οι αρχές έχουν αναθέσει σε εταιρείες εξωτερικών συμβούλων να αξιολογήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα».

 

1. Συμμετοχή ιδιωτικού τομέα

2. Απόφαση για την αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ΕΕ C 317,29.10.2011, σ. 5

3.  Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο εξωτερικό σύνδεσμο (σ. 142): http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/pdf/ocp94_en.pdf

4. Νόμος 4021/2011 για την τροποποίηση του νόμου 3601/2007

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

ΠΟΛΥΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.383 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: