Διαβάζετε το άρθρο...
Άρθρα - Απόψεις, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Περί απλής αναλογικής, ευθύς λόγος»


Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/12/2012 «ΑΥΓΗ»

TOY NIKOY BOYΤΣΗ

*Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς ως ειλικρινή την πρόθεση της ηγεσίας της ΔΗΜ.ΑΡ. για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι αυτή η πρόταση σήμερα συνθλίβεται κυριολεκτικά μέσα στον δημόσιο διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές ή και διαμετρικά αντίθετες απόψεις των δύο υπόλοιπων κομμάτων που, υποτίθεται ότι, συγκυβερνούν

Με την προσχηματική αναζήτηση συστήματος (!) απλής αναλογικής ταλαιπωρείται επί εβδομάδες η απλή λογική όσων αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς τις έντεχνες πιρουέτες υποκρισίας και πολιτικαντισμού, στις οποίες επιδίδονται οι «κύκλοι» των ηγεσιών της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν κυβέρνηση Ν.Δ. υπό τον Αντ. Σαμαρά, θεωρώντας μάλιστα ότι συγκυβερνούν…

Το ότι πρόκειται περί υποκρισίας, δυστυχώς, προκύπτει όχι μόνο από τα αντιφατικά ρεπορτάζ που διαρρέονται ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις, αλλά επίσης και από την πλήρη αφωνία του μνημονιακού στρατοπέδου ενώπιον της δημόσιας πρόκλησης του Α. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ «φέρτε αύριο απλή αναλογική να την ψηφίσουμε» και της αντίστοιχης ανακοίνωσης του ΚΚΕ που έγκαιρα διευκρίνισε τη θέση του.

Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς ως ειλικρινή την πρόθεση της ηγεσίας της ΔΗΜ.ΑΡ., που εν πάση περιπτώσει διαχρονικά από το παρελθόν υποστήριζαν τα στελέχη που σήμερα τη συναποτελούν για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι αυτή η πρόταση σήμερα συνθλίβεται κυριολεκτικά μέσα στον δημόσιο διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές ή και διαμετρικά αντίθετες απόψεις των δύο υπόλοιπων κομμάτων που, υποτίθεται ότι, συγκυβερνούν.

Από τη μία, οι εναπομείναντες φωστήρες του ΠΑΣΟΚ μηχανεύονται απίστευτα εκλογικά συστήματα που τα βαφτίζουν απλή αναλογική και τους φοράνε καπέλα 40 ή 50 εδρών ως bonus για όσα κόμματα έχουν προσδιορίσει προεκλογικά ότι θα συναποτελέσουν μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία! Από την άλλη, τις πρώτες διαρροές από «κύκλους» της Ν.Δ. για την εξέταση ως ενδεχομένου της προσφυγής στην απλή αναλογική έτσι ώστε να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής κυβέρνησης ακόμα και με ποσοστά μεγαλύτερα του 35%, τις ακολούθησαν συστηματικές διαρροές που συγκλίνουν στην πλήρη απόρριψη κάθε ιδέας για αναλογική ή για «σύστημα αναλογικής».

Εν όψει της ανάληψης πρωτοβουλίας από τον δικό μας φορέα για να υπερψηφιστεί στη Βουλή η απλή αναλογική ως πάγιο σύστημα, με δέσμευση για τη συμπερίληψή του στη συνταγματική αναθεώρηση, είναι σαφές ότι όλα τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση και να αναλάβουν τη σχετική πολιτική ευθύνη. Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαγνώσει κανείς την αύξουσα, υπόγεια και υπό έλεγχο μέχρι τώρα αντιπαράθεση ανάμεσα στις τρεις συνυπεύθυνες για τη διακυβέρνηση πολιτικές δυνάμεις. Αντιπαράθεση που στα λόγια μεν δικαιολογείται από την ανάγκη «διακριτότητας» και τον διαγκωνισμό για την «ηγεμονία στον χώρο», επί της ουσίας όμως είναι μια προσπάθεια για ελεγχόμενη αποστασιοποίηση από δευτερεύουσες και τριτεύουσες κυβερνητικές επιλογές εν όψει μιας όλο και πιο πιθανής αποδόμησης και συρρίκνωσης του συνολικού μπλοκ των μνημονιακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Εξάλλου, συνιστά δείγμα ακραίου πολιτικού κυνισμού και καιροσκοπισμού η, κατά το δοκούν και προς το συγκυριακό συμφέρον της κάθε μιας παράταξης του πρώην ισχυρού δικομματισμού, επίκληση της χρησιμότητας της απλής αναλογικής. Όλα τα μισόλογα και οι δηλώσεις που έχουν γίνει περί το θέμα εδράζονται σε μια «ανάγκη κυβερνησιμότητας» μέσω της συνεργασίας δυνάμεων όλου του φάσματος, δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους μέσω της συντήρησης -για όσο διάστημα (τους) χρειαστεί- ενός αυταρχικού μπλοκ δεξιο-αριστεράς με αναφορές, από όλους, στο «κέντρο», δηλαδή την αντιπαλότητα προς κάθε διάκριση και αντιπαράθεση Δεξιάς και Αριστεράς. Εν προκειμένω, μάλιστα, ο στόχος γίνεται ακόμα πιο σαφής, δηλαδή η «απομόνωση» και περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ανεξάρτητα από τη συνεχή τάση ενίσχυσης του κόμματος στην κοινωνία και στην κάλπη.

Τα κεντρο-αριστερά και τα αριστερο-δεξιά νεφελώματα δεν έχουν καμιά κοινωνική αποδοχή και δεν θα έχουν κανένα πολιτικό μέλλον. Η σχετική φιλολογία που τα συντηρεί και προσδοκά να βάλει φρένο και όρια στην υπαρκτή οριζόντια πολιτική κινητικότητα μέσα στη συγκυρία της κρίσης θα διαλυθεί μέσα στις υπαρκτές αντιφάσεις του συστήματος, που οξύνονται μαζί και παράλληλα με τη δραματική όξυνση των συνεπειών των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

Η απλή αναλογική θα αποτελέσει, με αυτήν την έννοια, αυτή τη θεσμική πρόνοια και θωράκιση που θα αναδιαμορφώνει ένα δημιουργικό τοπίο προοδευτικών συγκλίσεων στον νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει. Η πρόκληση ισχύει και για όλη την κοινωνία, έτσι ώστε να δώσει αυτή την ενισχυμένη πλειοψηφία στον κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό των αριστερών δυνάμεων με ραχοκοκκαλιά και βασική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Γιατί, όταν εμείς λέμε ότι θα κυβερνήσουμε με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού, το εννοούμε. Επίσης, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν ταυτίζεται η έννοια της διακυβέρνησης με αυτήν της πραγματικής εξουσίας στην κοινωνία και την οικονομία.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.165 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 100.269 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: