Διαβάζετε το άρθρο...
Οικονομία

22/01/2014 Ν. Χουντής προς Γ.Στουρνάρα: «Θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία για να σωθούν οι τράπεζες», όπως υπονόησε ο κ. Ρεν


Γ. Στουρνάρας: «Θέλω να τονίσω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη).»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδα και Πρόεδρος του ECOFIN, κ. Γ.Στουρνάρας δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του πρόσφερε ο Νίκος Χουντής, να σχολιάσει τις δηλώσεις, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Όλι Ρέν, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε την άνοιξη του 2010, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
 
Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Γιάννη Στουρνάρα να σχολιάσει όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρέν, δηλαδή ότι «αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Η δήλωση αυτή χαρακτηρίστηκε από όλους στην Ελλάδα, ως θυσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας για τη σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
 
Αντί ο έλληνας Υπουργός να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, φρόντισε να τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι, μέσω του Μνημονίου, «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη)».
 
Απαντώντας επίσης σε δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το δυσμενές καθεστώς που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας στα μελλοντικά stress-tests, που για την Ελλάδα θα βρίσκεται στο 9%, ενώ για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8%, αποστερώντας έτσι ρευστότητα, περίπου 2 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία, ο έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι, «εμείς διαπραγματευόμαστε, σήμερα, ούτως ώστε οι όροι που θα υπάρχουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη να είναι παντού ίδιοι. Οι όροι πρέπει να είναι παντού ίδιοι, όχι μόνο στην εγγύηση καταθέσεων (;;;), αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια».
 
Το βίντεο με το διάλογο μεταξύ του Ν. Χουντή και του Γ. Στουρνάρα,:
 
 
 
 

 Ο πλήρης διάλογος έχει ως εξής:

 
Νίκος Χουντής:
 
Κύριε Υπουργέ,
Σας καλωσορίζω και με την ιδιότητά σας ως Προέδρου του ECOFIN στην Επιτροπή μας. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα ακούστηκαν συγχαρητήρια, αν και τον τελευταίο καιρό η ελληνική κυβέρνηση ακούει πολλά συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά της.
Ξέρουμε πολύ καλά βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι αυτό που είπατε πριν από λίγο, ότι σε τελική ανάλυση είστε ένας ταπεινός οικονομολόγος ακούστηκε για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες από τον κ. Όλι Ρέν, ο οποίος κάποια στιγμή όταν στριμώχτηκε στις απαντήσεις αμφισβήτησε τις δυνατότητες της Οικονομικής Επιστήμης. Και γιατί σας το λέω αυτό. Σας το λέω γιατί θέλω να μου σχολιάσετε τη δήλωση ενός ταπεινού οικονομολόγου, όπως του κ. Ρέν, που είπε ότι αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δηλαδή, θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, δεν ξέρω αν τα συγχαρητήρια είναι για αυτές τις θυσίες, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Και ένα δεύτερο πιο συγκεκριμένο ερώτημα που έχει σχέση με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και το επίδικο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης και της τραπεζικής εποπτείας. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε οι έλεγχοι που θα γίνουν για τις τράπεζες στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, θα ζητούν ως κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες το 8%. Γνωρίζετε, όμως, κ. Υπουργέ, ότι λόγω Μνημονίου, για τις ελληνικές τράπεζες το όριο, για το 2012-2014, είναι 9%.
Πείτε μου σας παρακαλώ, εκτιμάτε ότι είναι μια δυσμενής αντιμετώπιση; Είναι μια αντιμετώπιση που μπλοκάρει τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε ένα γενικευμένο πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς οι τράπεζες δεν δανείζουν ΜΜΕ και ιδιώτες; Τι σκοπεύετε να κάνετε;
 
Γιάννης Στουρνάρας:
 
Χαίρομαι κ εγώ κ. Χουντή που είμαι εδώ σήμερα, μαζί σας.
Πρώτον, θα ήθελα να πω ότι ο ελληνικός λαός πράγματι υπέστη σοβαρές θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, όμως η κατάσταση έχει τώρα βελτιωθεί σημαντικά. Από το 2014 και μετά όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε, έστω και σταθερότητα στην αρχή, και μετά βελτίωση του εισοδήματος του κόσμου, μετά από πολλά χρόνια αύξησης της ανεργίας και μείωσης των πραγματικών μισθών.
Όμως θέλω να τονίσω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη). Όπως ελέχθη και πριν από τον κ. Fox, έχουμε πάρει ένα συνολικό δάνειο περίπου 240 εκατ (δις) ευρώ. Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες αυτού του δανείου. Σήμερα το μέσο επιτόκιο που η Ελλάδα πληρώνει είναι περίπου λίγο κοντά στο 2%. Είναι αρκετά καλοί όροι. Η αποπληρωμή έχει μεταφερθεί 30 χρόνια πίσω και σε λίγο αφού τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη νομική βάση που υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου 2012. Με βάση αυτή τη νομική βάση, οι εταίροι μας και εμείς, θα διαπραγματευτούμε την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.
Αλλά μην ξεχνάμε, όμως, ότι η συνεχής βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, είναι η βελτίωση του παρανομαστή. Αυτός είναι ο καλύτερος και ο ασφαλέστερος τρόπος. Δηλαδή, αυτό που πρέπει να πιέσουμε σήμερα είναι για περισσότερη ρευστότητα στην Ευρώπη, για μια αποτελεσματική Τραπεζική Ένωση, για καλύτερη χρηματοδότηση, μέσω ίσως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων θεσμών, των ΜΜΕ.
Εμείς δεν κοιτάμε προς τα πίσω. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Και το μέλλον σαφώς είναι ευοίωνο, με βάση τις θυσίες του ελληνικού λαού, του τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σας. Νομίζω ότι το μέλλον για την Ελλάδα και για του έλληνες είναι πολύ καλύτερο.
Και για τις τράπεζες, σαφώς πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση. Ίση μεταχείριση μεταξύ τραπεζών. Άρα εμείς διαπραγματευόμαστε, σήμερα, ούτως ώστε οι όροι που θα υπάρχουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη να είναι παντού ίδιοι. Οι όροι πρέπει να είναι παντού ίδιοι, όχι μόνο στην εγγύηση καταθέσεων (!!),

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.602 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: