Προσφυγή σε εθνικές εκλογές «με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι από τις κάλπες προέκυψε ιστορική πολιτική ανατροπή και νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποίησε, δε, τον Α. Σαμαρά, «να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας» αλλά και «να μη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στον διορισμό του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν, χωρίς τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος».και ξεκαθάρισε ότι κανείς δε νομιμοποιείται «και ιδίως αυτή η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια:

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο. Έχουμε μια ιστορική πολιτική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη καθαρή νίκη με 4 μονάδες, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν απώλεια 11 και πλέον μονάδων από το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, τα δύο κόμματα θα είχαν αθροιστικά, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή.

Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή. Κι όταν καταγράφεται μια τόσο έντονη δυσαρμονία είναι προφανές ότι κανείς δε νομιμοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Και σε κάθε περίπτωση δε νομιμοποιείται να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι όταν υπάρχει τέτοια δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τότε η λύση είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Κατέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο.

Χθες βράδυ άκουσα τον πρωθυπουργό, άκουσα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πολιτική όπως και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Και όταν χάνεις να παραδέχεσαι την ήττα. Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε σα να ήταν αυτός που κέρδισε με 4 μονάδες τις εκλογές.

Τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις εκλογές. Τον καλώ να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, να μην προχωρήσει σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε απολύσεις, στην ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού, που είναι το νερό, σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά.

Τέλος τον προειδοποιούμε να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στον διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν χωρίς τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Γιατί δε νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για τα επόμενα πολλά χρόνια με ποσοστά μειοψηφίας στο λαϊκό σώμα, που κατέγραψε χθες.

Κ. Παπούλιας: Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι διαψεύστηκαν αυτοί που «τρομοκρατούσαν», λέγοντας πως αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 2 και 3 μονάδες διαφορά «θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς». Τόνισε, δε, ότι «η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει δυνατότητες για μια ισχυρότερη θέση (της Ελλάδας) στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιδόσεις που κατέγραψαν ακροδεξιά, ευρωφοβικά κόμματα στην Ευρώπη. Απαντώντας, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί το μήνυμα πως ο ευρωσκεπτικισμός έχει τις αιτίες που τον δημιουργούν. «Άρα, πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι πρέπει να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό» επεσήμανε.