Διαβάζετε το άρθρο...
Κοινωνία

Έξι νέα μέτρα εξαθλίωσης συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα


Παναγόπουλος Θάνο

Ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών προοιωνίζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκε από κυβέρνηση και τρόικα να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2015. Μπορεί οι δύο πλευρές να ολοκλήρωσαν χθες και αυτόν τον γύρο συνομιλιών ανανεώνοντας ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου που θα συνδεθεί με νέα διευθέτηση χρέους, όμως ήδη οι δανειστές απέσπασαν τη συναίνεση της Αθήνας για νέα σκληρά μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται:

Αυξημένος ΦΠΑ, παράταση χαρατσιού, υφαρπαγή ακινήτων, μισθολόγιο, συγχώνευση επιδομάτων, ρύθμιση κόκκινων δανείων υπέρ τραπεζών

* Με ενιαίους συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση των χαμηλότερων από τους ισχύοντες θα οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές και τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών. Τα βάρη που θα υποστούν οι καταναλωτές μέσω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ θα είναι μεγαλύτερα των όποιων τυχόν ελαφρύνσεων αφήνει επικοινωνιακά να «πλανάται» ως εντύπωση η κυβέρνηση, μιας και αυτή ακόμη δεν έχει τύχει καμίας έγκρισης από την τρόικα.

* Παράταση ισχύος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και πέραν του 2015.

* Κατάργηση των περισσοτέρων επιδομάτων με ένταξή τους σε ενιαίο επίδομα που θα οδηγήσει μεν σε μικρή ενίσχυση των ευρισκομένων σε απόλυτη εξαθλίωση, ωστόσο θα ζημιώσει αρκετούς που ζουν σήμερα στα όρια της φτώχειας.

* Υφαρπαγή ακίνητης περιουσίας όσων χρωστούν σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

* Ρύθμιση κόκκινων δανείων με τρόπο που να προστατεύονται τα συμφέροντα των τραπεζών.

* Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, οι επαφές που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, άναψαν το πράσινο φως για προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν:

1. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19-21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες από 1.1.2015 η οποία θα επιφέρει:

Ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, εισιτήρια (αστικών, υπεραστικών συγκοινωνιών, ταξί, αερομεταφορών, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμων) ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, επισκευές παλαιών κατοικιών, από 13 σε 19% ή 21%. Επίσης, κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

2. Παράταση επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2015.

3. Κατάργηση πλείστων όσων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με ένταξή τους στο ενιαίο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που θα καταβάλλεται σε ετήσια πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα έως 4.800 ευρώ. Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ (σήμερα υπάγονται 750.000 οικογένειες με εισοδήματα έως 45.000 ευρώ, 48.000 ευρώ ή 51.000 ευρώ αναλόγως αριθμού προστατευομένων τέκνων), επιδόματα ανεργίας, φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ (οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από δεύτερο και εξής), επίδομα θέρμανσης (σε ετήσια εισοδήματα έως 40.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) θα καταργηθούν.

Στη θέση τους, θα χορηγείται ένα και μόνο κοινωνικό επίδομα και μόνο σε πλήρως εξαθλιωμένους με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 4.800 ευρώ! Και πάλι, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία ακινήτων που κατέχει ο δικαιούχος δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται από 90 έως 400 ευρώ, αναλόγως οικογενειακής κατάστασης. Για παράδειγμα, έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει 180 ευρώ, η σύζυγος 90 ευρώ και κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ μηνιαίως ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι δικαιούχοι μελετάται να έχουν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα σίτισης, κατάρτισης και απασχόλησης.

4. Διευκόλυνση διαδικασιών εκποίησης ακίνητης περιουσίας όσων χρωστούν σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Υπερχρεωμένοι μικροεπιτηδευματίες, μικροέμποροι, επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες εξαθλιωμένων από υπέρογκα χαράτσια και μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, θα χάνουν ευκολότερα την ακίνητη περιουσία τους, καθώς οι πλειστηριασμοί των σπιτιών τους θα διενεργούνται με τιμές εκκίνησης στα 2/3 ή στο 1/3 των αντικειμενικών τους αξιών.

5. Ρύθμιση της εξόφλησης των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών προς τράπεζες με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των τελευταίων είτε με εξασφάλιση αποπληρωμής μεγάλου μέρους των συσσωρευθεισών τεράστιων οφειλών με τα «πανωτόκια» είτε με εκποίηση ακίνητης περιουσίας οφειλετών.

6. Εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο ώστε οι αποδοχές να καθορίζονται με τα λεγόμενα κριτήρια αποδοτικότητας.

Τα παραπάνω μέτρα συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο και να νομοθετηθούν ώς το τέλος του έτους ώστε να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2015. Ακόμη, συμφωνήθηκε να θεσπιστεί έως 7 Αυγούστου και η 2η δέσμη των 6 προαπαιτούμενων για αποδέσμευση και της 2ης δόσης του 1 δισ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» απομένει η νομοθέτηση για:

1. Συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για ταμεία που δεν ανήκουν σήμερα στο ΕΤΕΑ.

2. Δάση.

3. Μείωση διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1.1.2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικές συντάξεις ταμείων αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας.

5. Χρηματοδότηση κομμάτων, «δήλωση και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι «υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι ‘αμερικανικός Αύγουστος'».

Με μια λιτή ανακοίνωσή της η τρόικα αναφέρει: «Οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσαν επίσκεψη στην Αθήνα για την καταγραφή των τελευταίων εξελίξεων και τη συζήτηση με τις αρχές των προπαρασκευαστικών κινήσεων για μια πλήρη αποστολή που θα διεξάγει την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές και συμφωνήθηκε η πλήρης αποστολή να συνεχίσει τις συζητήσεις στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου».

 

ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ:

Η κυβέρνηση το μόνο που εγγυάται είναι φτώχεια για όλους

 

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι η κυβέρνηση το μόνο που εγγυάται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι φτώχεια για όλους. «Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που συζητά το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστεί και με τα εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα δημοσίων πόρων που προβλέπεται να διατεθούν, θα αφορά ελάχιστους και το μόνο που θα εγγυάται θα είναι φτώχεια για όλους. Στην ουσία η κυβέρνηση θα θέτει τους κατώτατους όρους διαβίωσης και θα επιδοτεί την επί μακρόν διατήρησή τους…» πρόσθεσε.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «Υποκύπτοντας στις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση θεσπίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα όρια της φιλανθρωπίας. Τα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, αποτελούν, ουσιαστικά, ελάχιστα ‘εγγυημένο εισόδημα’ το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέρος μίας κοινωνικής πολιτικής που θα παρέχει ουσιαστική μέριμνα στις ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη…».

 

ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Απειλούνται με πρόστιμα 90.000 φορολογούμενοι

 

90.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος απειλούνται με πρόστιμα 100 ευρώ ή πρόσθετους φόρους 1% επί των αρχικώς οφειλόμενων φόρων, ενώ αρκετοί κινδυνεύουν με επιπλέον φόρους σε ποσοστό 5,5% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματός τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων (TAXISNET) λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου, ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 1 του άρθρο 62 του ν. 2238/1994) το σύστημα θα έπρεπε να είχε παραμείνει ανοιχτό έως τις 8 το πρωί της 15ης Ιουλίου («μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας»). Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής έληξε 8 ώρες νωρίτερα από την κανονική προθεσμία, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να μην προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες λογιστών φοροτεχνικών τόσο για το πρόωρο κλείσιμο του συστήματος όσο και διότι ο συνολικός χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις δεν ήταν επαρκής καθώς ενώ ο νόμος προβλέπει πεντάμηνη χρονική περίοδο υποβολής δηλώσεων -από 1 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου- το υπουργείο Οικονομικών μίκρυνε την περίοδο αυτή κατά 59 ημέρες, ανοίγοντας το σύστημα ΤΑXISNET για την υποβολή των δηλώσεων από 21 Μαρτίου αντί για την 1η Φεβρουαρίου και δίδοντας παράταση μόνο 14 ημέρες στην προθεσμία της 30ής Ιουνίου.

Για το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε ότι ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Κων. Κλειτσιώτης «ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα που θα ανοίξει η Βουλή, θα κατατεθεί τροπολογία για παράταση 2-3 ημερών».

Το ηλεκτρονικό σύστημα ΤΑΧΙSNET αναμένεται πάντως να είναι και πάλι ανοιχτό από σήμερα για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων εισοδήματος.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 96,088 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: