Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Οι φορολογούμενοι σώζουν τις Τράπεζες


Η επιτυχία των 4 συστημικών τραπεζών να περάσουν τα stress tests, έπειτα από μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία, οφείλεται εν πολλοίς στη σκανδαλώδη στήριξη του Δημοσίου, πολύ συχνά εις βάρος των συμφερόντων του.

 

Των Αρτέμιδος Σπηλιώτη – Βασίλη Γεώργα

 

 

τΤο κυβερνητικό αφήγημα τηςεξόδου από την κρίση και τα μνημόνια έρχεται να προστεθεί η επιτυχία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να περάσουν τα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυναμικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες το 2014, τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η υλοποίηση των οποίων θα δρομολογηθεί άμεσα. Οταν υπολογιστεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, ο τελικός λογαριασμός μπορεί να είναι πλεονασματικός.

Ωστόσο, με βάση τους ισολογισμούς των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στις 31.12.2013, όταν δεν είχαν εγκριθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης (στατικό σενάριο), τα τεστ πέρασε επιτυχώς μόνον η Alpha Bank, ενώ οι άλλες τρεις απέτυχαν και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες διαμορφώθηκαν στο συνολικό ποσό των 8,7 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες πανευρωπαϊκά είχαν οι ιταλικές τράπεζες με 9,7 δισ. ευρώ και οι κυπριακές «κέρδισαν» το χάλκινο μετάλλιο με 2,4 δισ. ευρώ.

Τι λένε οι ξένοι

Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα του δυναμικού σεναρίου προέκυψαν από μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διερωτώνται γιατί η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη της μόνο πραγματικά στοιχεία, δηλαδή τους ισολογισμούς του 2013 και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2014. Οπως επισημαίνουν, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα αποδώσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, όταν αυτά υλοποιηθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, επιλέγει να πανηγυρίσει με βάση το δυναμικό σενάριο (στοιχεία 2014, ενέργειες 2015), την ίδια ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επαναλαμβάνουν μονότονα ότι τρεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα test αντοχής της ΕΚΤ, η οποία από την 4 Νοεμβρίου 2014 αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτό, ωστόσο, που παραλείπεται να ειπωθεί από τα επίσημα ελληνικά κυβερνητικά χείλη είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε αντοχές που «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χάρη στους Ελληνες φορολογούμενους. Κι αυτό γιατί ο τρόπος που εξ αρχής στηρίχτηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν προς υπεράσπιση των τραπεζιτών και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της στήριξης παίχτηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την περασμένη άνοιξη, όταν «σκανδαλωδώς» εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και βασικός μέτοχος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με αποτέλεσμα η περιουσία του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, να απομειωθεί κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.

Και τελικά ο λογαριασμός στήριξης των ελληνικών τραπεζών, στις πλάτες των φορολογουμένων, έχει φτάσει τα περίπου 40,5 δισ., με το ελληνικό Δημόσιο να μην ασκεί καμία ουσιαστική εποπτεία, αν και παραμένει βασικός μέτοχος.

Βέβαια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να σηματοδοτήσουν την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την εφαρμογή των ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες και την επιστροφή καταθέσεων.

Οι προτροπές

«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες”» θυμήθηκε οψίμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απλώς περιορίζεται σε προτροπές. «Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την «επιτυχία στην πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Και οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας προσδοκούν οι προτροπές των πολιτικών σύντομα να γίνουν πράξη. «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 96,088 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: