Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα


Η συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες είναι πλέον πραγματικότητα. Οι εκβιασμοί  των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης έγινε δεκτό  επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση απετράπησαν, (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ), όπως και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Τελείωσε επίσης  το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει  όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια. Με αυτό τον τρόπο ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διευκρινίζεται απο το μέγαρο Μαξίμου ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δε σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Ακόμη ότι η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού, καταλήγει το μέγαρο Μαξίμου.

Δηλώσεις Βαρουφάκη

Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό».

«Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε» ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά καθώς και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις καθώς  και οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις, δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο ίδιος τέλος έκανε λόγο ότι το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για «μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ».

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρος του, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Δήλωσε ευτυχής γιατί υπάρχει αποτέλεσμα και κείμενο συμφωνίας.«Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται», ανέφερε.

 

Στο κείμενο προβλέπονται τέσσερις μήνες παράταση, ενώ η αρχική αίτηση ήταν για έξι μήνες, ανέφερε, τονίζοντας ότι οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης.

«Ο σκοπός του αιτήματος της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση, εμείς θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και αυτή η ευελιξία θα διευθετηθεί με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Η συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα όλα αυτά θα πρέπει να έχουν την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup», είπε, επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ.

 

«Οι αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές τους».

Στη συνέντευξη μίλησε ακόμη και για το πλεόνασμα, για το οποίο είπε ότι θα καθοριστεί με βάση τις κανονικές συνθήκες.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές τους. Θα υπάρξει κατάλογος με τα πρώτα μέτρα που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα», τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Απο την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για μία ορθολογική απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό» είπε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι τα βήματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά πρέπει να γίνουν, και πως οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές φορολογικές Αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.

 

 

Πριν τη συμφωνία

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον ενημέρωσε  ότι αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητούσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι συναντήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη αποδείχθηκαν παραγωγικές, συντελώντας στην προσέγγιση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Οι εργασίες του Eurogroup για την Ελλάδα ξεκίνησαν στις 19.00 με αρκετές ώρες καθυστέρηση λόγω των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων.

Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στις οποίες μετείχαν εκ περιτροπής ο πρόεδρος το Εurogroup Γερούν Ντείσελμπλουμ, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ώστε να επιχειρηθεί με βάση τις συναντήσεις αυτές να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό». Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε».

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει «λευκός καπνός» εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει «λευκός» καπνός» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Στη σημασία να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις χώρες της Ε. Ε. αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα, «τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

 

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές» είπε ο Β. Σόιμπλε.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

 

«Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό», κατέληξε.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 96,106 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: