Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Ο Ευ. Τσακαλώτος στο συνέδριο του Σιν Φειν: Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε παρά μόνο τον ίδιο το φόβο


Θερμή υποδοχή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Σάββατο στο συνέδριο του Σιν Φέιν, στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, που πραγματοποιείται εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη χώρα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανταπέδωσε το χειροκρότημα λέγοντας, ότι ΣΥΡΙΖΑ, Σιν Φέιν και Ποδέμος αλλάζουν την Ευρώπη.
Ιδιαίτερη η στιγμή και στο κλείσιμο της τοποθέτησης του Ευ. Τσακαλώτου με τον Τζέρυ Άνταμς να στέκεται δίπλα του και να χειροκροτεί.

«Είναι τιμή μου που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας σήμερα. Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά. Μάλιστα, μη θεωρήσετε υπερβολικό ότι για τους περισσότερους Έλληνες οι Ιρλανδοί θεωρούνται… επίτιμα μέλη των χωρών του Νότου! Δεχτείτε παρακαλώ τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της πρώτης, εδώ και πολλά χρόνια, κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ευρώπη και του Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Σιν Φέιν, όπως και άλλα κόμματα σαν το Ποδέμος, αποτελούν μέρος μίας διαδικασίας μεγάλου επαναπροσανατολισμού πολιτικής στην Ευρώπη, που διαγράφεται κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο επαναπροσανατολισμός αποτελεί πλέον ανάγκη ακριβώς επειδή υπάρχει μια τόσο μεγάλη κρίση του υφιστάμενου καθεστώτος.Μια κρίση, δηλαδή, όπου τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να απευθυνθούν με επιτυχία στην κοινωνική τους βάση, πάνω σε μια ατζέντα απασχόλησης, μισθών και κοινωνικής ευημερίας. Σε όποιες δε περιπτώσεις ήρθαν να προστεθούν προγράμματα διάσωσης, η κατάσταση επιδεινώθηκε οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική αδικία.

Όσοι βέβαια αντιτίθενται σε αυτή την διαδικασία επαναπροσανατολισμού της πολιτικής, όσοι δηλαδή έχουν πολλά να χάσουν από μια αλλαγή, μας καταδικάζουν όλους με την κατηγορία του λαϊκισμού – χωρίς καν να μας δικάσουν.

Έχουν παρεξηγήσει το λαϊκισμό, με οτιδήποτε λαϊκό. Δεν θέλουν να πιστέψουν – επειδή δεν τους συμφέρει να το κάνουν – ότι οι ανάγκες των πολλών, μια ατζέντα ισότητας σε μια οικονομική κρίση, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός προγράμματος πάνω σε αυτή την ατζέντα.

Πρώτον, έχει ξεκινήσει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μιας άμεσης συνέπειας των προγραμμάτων προσαρμογής. Γνωρίζουμε ότι κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον ακραίας ύφεσης και φτώχειας. Σε ένα περιβάλλον δηλαδή το οποίο ενισχύει το φόβο και την αβεβαιότητα στον κόσμο.

Δεύτερον, προχωρά με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή – στην Ελλάδα οι πλούσιοι παραδοσιακά πληρώνουν φόρους σε εθελοντική βάση – και τη διαφθορά, να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Τρίτον, θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Καμία οικονομία που έχει χάσει το ¼ του εθνικού της εισοδήματος, που έχει ανεργία 25% ή που το 1/3 του πληθυσμού της αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αποπληρώσει το χρέος με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για διαδοχικά χρόνια – δηλαδή με ολοένα και μεγαλύτερη μεταφορά πόρων από μια φτωχότερη σε πλουσιότερες χώρες.

Για όλα αυτά θα χρειαστούμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών λαών. Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε στους προβληματικούς Έλληνες, που ζητούν ειδική μεταχείριση.

Αλλά ξέρετε ότι:

Α) Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση σε μια Ευρώπη ισότιμων κρατών-μελών!
– Η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη κατά κεφαλή διαρθρωτική προσαρμογή σε σχέση με τις άλλες χώρες από την αρχή της κρίσης, οπότε δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για ειδική μεταχείριση!
– Επιπλέον αυτό το πρόγραμμα εφαρμόστηκε εν μέρει όχι για τη διάσωση του ελληνικού λαού αλλά των τραπεζών του Βορρά, όπως έγινε γνωστό από τα πρακτικά της συζήτησης στο ΔΝΤ το 2010 που αποκάλυψε η Wall Street Journal

Β) Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα επιχειρήματα εναντίον μας δεν έχουν να κάνουν με την άποψη που κυριαρχεί για την Ελλάδα. Ο φόβος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο πολύ να κάνει με το φόβο για την προσδοκία των λαών για κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο μοντέλο κοινωνικά επωφελούς ανάπτυξης

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και κάθε λόγο να πιστέψουμε ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ μας μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι λαοί μας.

Το 2004 ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις που κατάφερε να μπει στη Βουλή, περνώντας το όριο του 3%. Σήμερα είναι στην κυβέρνηση. Ήρθε ο καιρός να πιστέψουμε ότι η πολιτική μπορεί να κάνει τη διαφορά, ότι δεν είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε το υφιστάμενο καθεστώς. Είμαι σίγουρος ότι ο Ιρλανδικός λαός θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για το ότι η αλλαγή δεν είναι μόνο επιθυμητή αλλά και εφικτή. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε παρά μόνο τον ίδιο το φόβο.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας, κάθε επιτυχία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που θα δώσετε τους επόμενους μήνες. Είτε θα κερδίσουμε όλοι μαζί είτε θα πέσουμε όλοι μαζί. Αυτό το «όλοι μαζί», το αίσθημα δηλαδή της συλλογικότητας, είναι το στοιχείο που εξασφαλίζει ότι η νίκη είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε.»

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.602 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: