ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Σε κενό στρατηγικής βρίσκεται η Ν.Δ. μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους στη «μίνι Σύνοδο» των Βρυξελλών, καθώς πλέον καταρρέουν όλοι οι «μύθοι» επί των οποίων είχε στήσει την πολιτική του ο Αντ. Σαμαράς: και η «αριστερή παρένθεση», αλλά και το Μνημόνιο, η πέμπτη αξιολόγηση και το e-mail Χαρδούβελη…

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άν. Μέρκελ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου «σημείο εκκίνησης» αναγνωρίζοντας εμμέσως πως οι υποχρεώσεις της χώρας, όπως περιγράφονταν στο Μνημόνιο και την πέμπτη αξιολόγηση που εκκρεμεί από τον περασμένο Αύγουστο, είναι παρελθόν.

Εύχεται… νέα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση ο Αντ. Σαμαράς, μετά την «ουδέτερη στάση» που υιοθέτησε προχθές κατά τη σύνοδο των κομμάτων της Ευρωδεξιάς, χθες προέβλεψε ευθέως «νέα μέτρα», καίτοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες της «επταμερούς» μιλούσαν μόνο για μεταρρυθμίσεις.

«Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων. Βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν. Όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα» υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς.

Πάντως, έχει σημασία το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέα μέτρα» και δεν ανέφερε τη λέξη Μνημόνιο, αναγνωρίζοντας εμμέσως τη νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της.

Γ. Σακελλαρίδης: «Το mail Χαρδούβελη είναι παρελθόν»

Οξύτατη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβρ. Σακελλαρίδη, στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε: «Κατανοούμε τη δυσκολία του κ. Σαμαρά να αποδεχθεί ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που διαπραγματεύονται. Άλλωστε δεν τον βοηθούν και οι αναμνήσεις του από τις συνόδους κορυφής: αποχωρούσε με πακέτα υφεσιακών μέτρων και περικοπών».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση πέτυχε να θέσει το πλαίσιο της πολιτικής που θα δώσει ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία» ξεκαθαρίζοντας πως «το περίφημο e-mail Χαρδουβέλη, πλέον, είναι παρελθόν».

Επιστροφή στη «μονταζιέρα»

Στον κ. Σακελλαρίδη ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κ. Καραγκούνης, ο οποίος επίσης απέφυγε να μιλήσει για Μνημόνιο, αξιολόγηση ή mail Χαρδούβελη. Ο κ. Καραγκούνης περιορίστηκε να δηλώσει πως «τα ψέματα δεν θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να περάσει τις εξετάσεις της τρόικας και του Eurogroup» και κάλεσε την κυβέρνηση «να δει επιτέλους την πραγματικότητα κατάματα, αντί να κάνει ερμηνεία της ερμηνείας όσων υπέγραψε».

Ωστόσο, στη συνέχεια χθες, φαίνεται πως η Συγγρού το… μετάνιωσε που απέφυγε να μιλήσει για Μνημόνιο και ο Κ. Καραγκούνης έβαλε την απόφαση της «επταμερούς» και την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στη… «γαλάζια» μονταζιέρα, για να ισχυριστεί πως «είναι ολοφάνερο ότι σημείο αναφοράς όλων παραμένει η πέμπτη αξιολόγηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση».

Ο πορτ παρόλ της Ν.Δ. επιχείρησε ακόμη και να απαξιώσει τη δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως αυτά τα κονδύλια είναι «μέρος των 20,8 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την προγραμματική περίοδο 2015-2020 προορισμένα να εκταμιευθούν εμπροσθοβαρώς από το 2015»!