ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Νόμος του κράτους έγινε από χθες το βράδυ, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία σε 3 άρθρα που ζήτησε η Ν.Δ., η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και του ΟΤΑ. Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να αποφεύγει τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου και να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την αδυναμία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν ως κυβέρνηση μια τέτοια ρύθμιση.

Η Νάντια Βαλαβάνη προειδοποίησε πως όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ μπορούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι σύντομα θα τους ελέγξει η εφορία. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης επεσήμανε ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

 

Οι ρυθμίσεις

Με το νομοσχέδιο:

* Βασικές οφειλές μέχρι τα 5.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής αφού υπαχθούν στη ρύθμιση.

* Η ετήσια επιβάρυνση για μεγαλύτερες οφειλές διαμορφώνεται στο 3%.

* Μπορούν να ρυθμίσουν και άλλες οφειλές, όπως εκείνες που τελούν σε αναστολή ή εκείνες που ήδη έχουν υπαχθεί σε κάποιο ισχύον πρόγραμμα ρύθμισης.

* Μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές που αφορούν παλαιότερες φορολογικές περιόδους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

* Μέχρι τις 26 Μαΐου μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί πρωτοδίκως.

Στη ρύθμιση εντάσσονται και τα χρέη προς τους δήμους που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 26 Μαΐου 2015, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των προς ένταξη ή των ήδη ενταγμένων ιδιοκτησιών.

 

Στην ΕΤΑΔ το Παράκτιο Μέτωπο

Παράλληλα, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε νέες βελτιώσεις για την προστασία της δημόσιας περιουσίας σε δύο θέματα που αναδείχθηκαν: την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. και την ΕΤΑΔ.

Η ΕΤΑΔ θα απορροφηθεί από το νέο ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου τα έσοδα θα χρηματοδοτούν την κοινωνική πολιτική και το ασφαλιστικό σύστημα.

Και η Παράκτιο Μέτωπο θα απορροφηθεί από την ΕΤΑΔ. Σημειώνεται πως αρχικά η εταιρεία θα οδηγείτο σε εκκαθάριση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που ανέφεραν ότι μπορεί ο εκκαθαριστής να μην πήγαινε σε εκκρεμείς δίκες και να έβγαιναν αποφάσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Η Ν. Βαλαβάνη έκανε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αναβάλλονταν οι δίκες μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Τελικά, υπό την αντίδραση της Ν.Δ., που επέμεινε ότι δίνεται εντολή στη Δικαιοσύνη για αναβολή δικών, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία η ΕΤΑΔ καθίσταται καθολικός διάδοχος της Παράκτιο Μέτωπο και επομένως θα εκπροσωπεί την εταιρεία στα δικαστήρια.

 

Οι τριγωνικές

Και χθες η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι συνέχισαν να αντιδρούν για το άρθρο 21 που εμποδίζει τις τριγωνικές συναλλαγές με την προληπτική φορολόγηση με 26% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών με χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά ή που έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την Ελλάδα. Η ρύθμιση υποχρεώνει τις εταιρείες να αποδείξουν ότι συναλλάσσονται με πραγματικές εταιρείες και όχι με εικονικές. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η απόδοση του φόρου από τις ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνεται εντός τριών μηνών (αρχικά ήταν εντός έτους). Και η Ν. Βαλαβάνη δεσμεύθηκε ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα απαλλάσσει κατευθείαν τις εταιρείες που αυταπόδεικτα διενεργούν «συνήθεις» και όχι «γκρίζες» συναλλαγές. «Θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία αυτοί που είναι προφανές ότι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές, δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλουν τίποτα», είπε.

Το ΚΚΕ κατέθεσε δική του τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.