Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική, Συνδικάτα

Π. Σκουρλέτης: Παρελθόν η μαύρη πενταετία για διαπραγματεύσεις και συμβάσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ
Πρώτο βήμα κατάργησης του Μνημονίου στα εργασιακά και ταυτόχρονα αφετηρία επανέναρξης του κοινωνικού διαλόγου και των διαδικασιών επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί η σημερινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα θα τεθούν οι βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με πρώτο βήμα την αύξηση (από τα 586 ευρώ μεικτά) στα 654 ευρώ (αύξηση 12%) την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό τραπέζι διαλόγου θα παραστούν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεεις ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ.
«Μπαίνουμε σε νέα φάση με στόχο την επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Νομίζω ότι η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση σηματοδοτεί το γεγονός ότι μπαίνουμε σε νέα φάση. Αφήνουμε πίσω τη ‘μαύρη’ πενταετή εποχή των μνημονιακών πολιτικών που αποδιάρθρωσαν τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε νέα φάση για να μπορέσουμε να ανατάξουμε ένα μέρος τουλάχιστον της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συμβάσεις και οι αμοιβές των εργαζομένων», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης χθες στο ΑΠΕ.

Μεταξύ των κεντρικών θεμάτων που θα συζητηθούν και τα οποία εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που παρουσίασε η «Αυγή» της Κυριακής (12.4.2015), θα είναι η ουσιαστική κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης από ομάδα εργαζομένων, η επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, της συλλογικής διαπραγμάτευσης ως τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, μαζί με την επεκτασιμότητα των συλλογικών ρυθμίσεων, της μετενέργειας, αλλά και της επικράτησης (ισχύος) της ευνοϊκότερης συλλογικής σύμβασης.

Προς συζήτηση αλλαγές
Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που θα τεθούν σήμερα περιλαμβάνονται:
* Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.
* Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
* Καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.
* Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων.
* Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
* Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.
* Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο, επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.
* Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.
* Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
* Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ, δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών και δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.
* Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται τη μεσολάβηση ή απορρίπτει τη μεσολαβητική πρόταση, και επίσης διατηρείται η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς, ενώ καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 96,078 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: