Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Μείζον ζήτημα η υπονόμευση της κυβέρνησης από τον Στουρνάρα


Για μείζον ζήτημα να υπάρχει, η υπόνοια έστω, ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης, ο κεντρικός τραπεζίτης αντί να επιτελεί το ρόλο του, να υπονομεύει την κυβέρνηση, κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην υπόθεση του Γ. Στουρνάρα.

«Η ουσία παραμένει ότι είναι έκθετος ως προς τον ρόλο του, ως προς την επιτέλεση του ρόλου του εφ΄ όσον ευσταθούν όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και δεν νομίζω ότι έχουν διαψευστεί, μάλλον έχουν επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που παρέλαβαν το mail», πρόσθεσε η Ρ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, τονίζοντας ότι η απόφαση για να ζητηθεί η παραίτηση ανήκει στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία, θέλει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη. «Για να είναι αυτή η λύση βιώσιμη θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη», υπογράμμισε η Ρ. Σβίγκου.

Ακολουθεί η συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου

Να ρωτήσω κατ΄ αρχήν αν αναμένεται σήμερα κάποια παρέμβαση από τον πρωθυπουργό σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων;….

 

Δεν το γνωρίζω αυτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει κυβερνητικό συμβούλιο και ότι σε όλα τα επίπεδα συζητιέται η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τα λεπτά θέματα, τα αγκάθια είναι τα ίδια; Και αναφέρομαι σε εργασιακό, ασφαλιστικό και ΦΠΑ…  Βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο;

 

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σ΄ αυτό το σημείο. Αλλά για να ολοκληρωθεί η εικόνα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία, θέλει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη. Για να είναι αυτή η λύση βιώσιμη θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιη.

Λέμε για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Αυτές δεν υπαγορεύονται μόνο από τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά υπαγορεύονται και από έναν οικονομικό ορθολογισμό. Δηλαδή δεν μπορείς να θέλεις ανάκαμψη και ανάπτυξη με τον μισό πληθυσμό εκτός αγοράς εργασίας, ούτε μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με το να συνεχίζεται  ένα  πρόγραμμα  λιτότητας και ύφεσης, το οποίο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για τα οποία υποτίθεται ότι είχε επιλεχτεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αντίθετα εκτίναξε και το δημόσιο χρέος και δημιούργησε και τα κοινωνικά προβλήματα που  γνωρίζουμε όλοι.  Οπότε χρειαζόμαστε αλλαγή της πολιτικής κι αυτό επιδιώκουμε να εκφραστεί από τη συμφωνία.

 

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν αυτή τη στιγμή η βούληση, η διάθεση της κυβέρνηση είναι να οδηγηθεί σε μία και μόνη συμφωνία ή να γίνει τώρα μία συμφωνία γέφυρα και η τελική συμφωνία για το χρέος και άλλα μεγάλα θέματα να παραπεμφθεί είτε στον Σεπτέμβριο, είτε…

 

Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία η οποία να καταγράφει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και να υπάρξει και η αντίστοιχη απελευθέρωση της ρευστότητας. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, θα χρειαστεί χρόνος για να συνταχτεί αφ΄ ενός μια σοβαρή μελέτη και με συνδρομή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και από το εξωτερικό, που να λαμβάνει υπόψη της και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, που έχει φέρει τους μισούς συνταξιούχους να παίρνουν συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.  Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα και ούτε μπορεί να γίνει  μέσα σε δυο βδομάδες.

 

Άρα καταλαβαίνω ότι η διάθεση είναι αυτά τα ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα να παραπεμφθούν σε απώτερο χρόνο…

 

Να συζητηθούν βέβαια – προφανώς και συζητούνται αυτά τα ζητήματα- και προφανώς μπαίνουν και  οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι και στους συνταξιούχους, απέναντι γενικότερα στα φτωχά και μεσαία στρώματα τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση, ώστε να μην υποστούν νέες βάρβαρες πολιτικές που θα τους φέρουν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση απ΄ αυτήν που τους άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Έχω ακούσει πολλούς βουλευτές, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι και η επίσημη θέση του κόμματος ή της κυβέρνησης, ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Στουρνάρας.. Είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή ή είναι σκέψη κάποιων βουλευτών;…

 

Η απόφαση αυτή για να ζητηθεί η παραίτηση νομίζω ότι ανήκει στον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα να υπάρχει, η υπόνοια έστω, ότι στην πιο κρίσιμη φάση μιας εθνικής προσπάθειας διαπραγμάτευσης, αντί ο κεντρικός τραπεζίτης να επιτελεί το ρόλο του που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να υπονομεύει μ΄ αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση…

 

Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής…

Αυτό που γνωρίζετε κι εσείς είναι ότι, για να μπορέσει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια μιας χώρας να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, ειδικά οι έχοντες έναν τόσο κορυφαίο θεσμικό ρόλο, να δουλεύουν πάνω σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.

 

Εσείς θεωρείτε ότι την υπονομεύει ο κ. Στουρνάρας αυτή την προσπάθεια;

 

Θεωρώ αυτό που σας είπα και πριν. Ότι, ανεξάρτητα πώς έγινε όλη αυτή η ιστορία με το e mail κ.λπ., που είναι η δική σας δημοσιογραφική δουλειά να τα σχολιάζετε αυτά, η ουσία παραμένει ότι είναι έκθετος ως προς τον ρόλο του, ως προς την επιτέλεση του ρόλου του εφ΄ όσον ευσταθούν όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και δεν νομίζω ότι έχουν διαψευστεί, μάλλον έχουν επιβεβαιωθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που παρέλαβαν το mail.

 

Τώρα στο θέμα του δημοψηφίσματος προκύπτει από το ρεπορτάζ σαν να εγκαταλείπεται αυτή η ιδέα…

 

Από την πρώτη στιγμή κυρίως ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι  το δημοψήφισμα ήταν ανοιχτό στο βαθμό που μια συμφωνία που θα βρισκόταν στο τραπέζι με τους δανειστές δεν θα ήταν σύμφωνη με τη λαϊκή εντολή. Οπότε το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό το ζήτημα του δημοψηφίσματος εξαρτάται από τη συμφωνία. Εμείς δεν θεωρούμε βέβαια το δημοψήφισμα αυτοσκοπό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί και να κερδίσει συγκεκριμένα πράγματα. Από την άλλη πάλι δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε –και νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβάται, ούτε μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά ούτε και οποιαδήποτε κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα δεν πρέπει να φοβάται, τη λαϊκή βούληση. Δεν πρέπει να φοβάται το να προσφύγει σε αυτήν εφ΄ όσον βέβαια αυτό χρειαστεί.

 

Να ρωτήσω κάτι τελευταίο… Μου έκανε εντύπωση ότι ο μόνος που έχει αντιδράσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Φίλης σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας, με τη μεταφορά τους με τιμές αρχηγού κράτους στον Αγ. Σάββα και να ρωτήσω ποια είναι η προσωπική σας άποψη γι αυτό το θέμα…

 

Από τη μια πλευρά, πρέπει να είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα, όπως και ο ίδιος ο κ. Φίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε. Από την άλλη θεωρώ ότι το κράτος δεν μπορεί να εμπλέκεται με αυτόν τον τρόπο σε αυτό.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.840 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 97,113 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: