Διαβάζετε το άρθρο...
Κοινωνία

ένας χρόνος από το δημοψήφισμα του νερού στη Θεσσαλονίκη


MΣτις 18 Μάη, έκλεισε ένας χρόνος από το Δημοψήφισμα του Νερού στη Θεσσαλονίκη. 218.000 συμπολίτες μας στάθηκαν στην ουρά, μια ζεστή μέρα του Μάη και με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, έστειλαν ένα πολιτικό μήνυμα στην τότε στην Κυβέρνηση.

Με αφορμή την επέτειο λοιπόν, το SOSτε το ΝΕΡΟ με την συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, διοργάνωσε (με τη σημαντική συμβολή της «Αλληλεγγύης για Όλους») ένα τριήμερο εκδηλώσεων, όχι τόσο για να γιορτάσει, όσο για να προβληματίσει, να δώσει την αφορμή για συζήτηση, που βρισκόμαστε σήμερα, τι ζητάμε από την σημερινή κυβέρνηση, τι εννοούμε κοινωνική και δημοκρατική διαχείριση, και όλα αυτά που μας έκαναν να κατέβουμε στο δρόμο και να παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Τι έγινε στη διάρκεια του τριημέρου:

Αρχικά, στεκόμαστε στις συζητήσεις με ανθρώπους των κινημάτων από τον Ευρωπαϊκό

χώρο.

Η Lynn Boylan, ευρωβουλευτής του Ιρλανδικού Sinn Fein ανέλυσε τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα της, όπου μέσα στην οικονομική κρίση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα έργο-μαμούθ ύψους 500.000.000 ευρώ προκειμένου να τοποθετηθούν υδρόμετρα σε όλη την χώρα. Στην Ιρλανδία μέχρι τώρα το νερό πληρωνόταν μέσω της εφορίας, με την τοποθέτηση των υδρομέτρων, θα επέλθει μια αύξηση περίπου 500 ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει την εταιρεία Irish Water της οποίας χρέη συμβούλου παρέχει μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του νερού! Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, το θέμα έχει ξεφύγει από τη στενή έννοια του νερού και αγγίζει πλέον τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται ακόμη και μετά τα μνημόνια. Είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Στο τριήμερο, εκπρόσωποι από το Βερολίνο μίλησαν για την επόμενη μέρα μετά την επαναδημοτικοποίηση, και την δημοκρατικοποίηση στο νερό και στις εταιρείες ύδρευσης. Ο Pablo Sanchez από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Δημοσίων υπηρεσιών (EPSU) τόνισε την σημασία και τον ρόλο των εργαζομένων στις δράσεις με τα κινήματα, ενώ σημείωσε τις προσπάθειες της έμμεσης ιδιωτικοποίησης μέσω των διατλαντικών συμφωνιών TTIP. Στην TTIP και τις συνέπειες της αναφέρθηκε και ο David Sanchez από το Food and Water Europe

Από το Transnational Institute (TNI) η Satoko Kishimoto αναφέρθηκε στο «φαινόμενο» της επαναδημοτικοποίησης και στην αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων μετρώντας 237 περιπτώσεις σε 35 χώρες τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που επηρέασε θετικά την ζωή περισσοτέρων από 100.000.000 ανθρώπων.

Ο Renato di Nikola και ο Valerio Balzasmeti από το Ιταλικό Forum για το νερό αναφέρθηκαν στο Ευρωπαικό κίνημα του Νερού και στην κατάσταση στην Ιταλία μετά το επιτυχημένο δημοψήφισμα κατά της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του μπερλουσκόνι.

Ο Mui Subirana από τους μηχανικούς χωρίς Σύνορα (Enginyeria Sense Fronteres) της Βαρκελώνης ανέλυσε τις προσπάθειες επαναδημοτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης εκεί, σε μια πόλη που το νερό παραμένει υπό ιδιώτες για πάνω από 100 χρόνια.

Το μοντέλο των ΣΔΙΤ ήταν κεντρική αναφορά σε πολλούς από τους ομιλητές, τονίζοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους, ενώ θεωρούνται από όλους μια έμμεση ιδιωτικοποίηση την οποία οι κυβερνήσεις με το πέπλο του δημοσίου προσπαθούν να πλασάρουν. Οι ίδιες οι πολυεθνικές προωθούν τις ΣΔΙΤ προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους διείσδυσης στο μονοπώλιο του νερού, παρέχοντας δήθεν τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση.

Αξιζει να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση του τριημέρου χαιρέτησαν ο Oscar Oliveira από την Cochabamba της Βολιβίας, Καναδοί ακτιβιστές από το Blue Planet Project και Ιρλανδοί συνδικαλιστές που αποτελούν τον πυρήνα των κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης εκεί.

Στις εργασίες του τριημέρου συμμετείχαν και δεκάδες Έλληνες εκπρόσωποι τοπικών κινήσεων, φορέων και σωματείων, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών χώρων.

Στις συζητήσεις, τέθηκαν, μεταξύ άλλων τα σοβαρά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή Πηλίου και Βόλου με την απόπειρα της δημοτικής αρχής να υφαρπάξει το νερό από τις πηγές, το πρόβλημα της υπεράντλησης των υδατίνων αποθεμάτων από τις εταιρείες εμφιάλωσης στην Ήπειρο. Ακούστηκαν ακόμη προβληματισμοί για τους πιθανούς κίνδυνους της χλωρίωσης του πόσιμου νερού, αλλά και η αναγκαιότητα για πολιτικές προώθησης του νερού της βρύσης. Και εκφράστηκε η θέση όλων των σωματείων εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης πανελλαδικά υπέρ της δωρεάν ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας νερού στους οικονομικά αδύναμους.

Στις εκδηλώσεις παρέμβαση έκανε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με μήνυμα υποστήριξης στον αγώνα για την αναγνώριση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ το λόγο πήραν και αρκετοί βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης. Από πολλούς εκφράστηκε η απαίτηση να βγει η ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως αναφέρθηκε όσο παραμένει η ιδιωτικοποίηση δεν έχει κλείσει, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις για το θέμα της δημοκρατίας στο νερό, του κοινωνικού ρόλου της ΕΥΑΘ προς τους Θεσσαλονικείς, και του ρόλου του SOSτε το ΝΕΡΟ και των εργαζομένων στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ

ςΝερόΤεύχος17

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 3.216 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 103.286 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: