Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Με το ΟΧΙ υπερασπιζόμαστε: Δημοκρατία, Ισότητα, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια (Video)


alexis-tsipras

Με τόλμη, θάρρος, αρετή και πατριωτισμό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό σε μία «επιλογή ελπίδας, αξιοπρέπειας, Δημοκρατίας αλλά και εθνικής ομοψυχίας» με φόντο το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε το δικαίωμα και την ελπίδα του λαού να σταματήσει η χώρα να είναι μία αποικία χρέους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε την ταφόπλακα της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε την δυνατότητα σε οργανισμούς τεχνοκρατικούς, που δεν έχουν εκλεγεί, δεν έχουν λογοδοσία να απαγορεύουν σε ένα κυρίαρχο λαό να αποφασίζει για τον τόπο και το μέλλον του. Είναι επιλογή ελπίδας, αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «θα δώσουμε λογαριασμό στην ιστορία, στο μέλλον του λαού που αξίζει να ζει με μία προοπτική και μία ελπίδα».

«Επί 5 μήνες είχατε προεξοφλήσει ότι θα φέρουμε μνημόνια. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη ούτε σε σας ούτε στους άλλους», υπογράμμισε και κάλεσε το ΚΚΕ να μην ταυτίζεται με τη Ν.Δ.. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί σε μικροκομματική αντιπαράθεση την ώρα που «είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία», ενώ τόνισε πως «η επόμενη μέρα θα είναι πιο ισχυρή διαπραγματευτικά, αλλά θα είναι και η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές. Θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί, ότι δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε». «Η πρόθεσή μας για μία έντιμη συμφωνία θα παραμένει διαρκώς στο τραπέζι», υπογράμμισε και πρόσθεσε «τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε συνθήκες ομοψυχίας».

«Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα απόρριψης του μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα υπονομεύει την ίδια δημοκρατική διαδικασία», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας προς όλους ότι «η Ελλάδα δεν είναι ούτε επισκέπτης ούτε φιλοξενούμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «πολλοί θα ήθελαν να αποτρέψουν την δημοκρατική επιλογή» και απάντησε στον Πρόεδρο της ΝΔ που χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πραξικόπημα. «Είναι πραξικόπημα η επιλογή της Δημοκρατίας;», αναρωτήθηκε.

Απάντησε ακόμη στο αίτημα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην εγκρίνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Άκουσα να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα. Είναι πολιτειακά επικίνδυνη επιλογή. Ζητάτε να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής; Χρειάζεται αυτές τις ώρες τόλμη, θάρρος, αρετή, πατριωτισμός. Σας διαβεβαιώνω πως όλα τα παραπάνω τα διαθέτει ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε χειροκροτούμενος.

Αναφερόμενος στην στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι ταυτόχρονα απόλυτη δέσμευση ότι το αποτέλεσμα θα γίνει απόλυτα σεβαστό». «Η απόφασή μας δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, αλλά με τις πρακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη. Είναι απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη και αξιοπρέπειας απέναντι σε τακτικές ωμού εκβιασμού», ανέφερε και αντιπαρέβαλε την στάση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «κάποιοι έχουν προεξοφλήσει ότι είναι μονόδρομος και είπαν πως «ότι και να φέρετε θα το υπογράψουμε», ενώ άλλοι δεν χρειάζεται να το πουν γιατί το έκαναν αυτό επί 5 χρόνια».

«Χθες μας εκβιάζουν με την ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, τον πανικό, την κινδυνολογία. Κάποια στιγμή οι εκβιασμοί στερεύουν. Θυμάμαι μία φράση που είχε πει ένας Αμερικανός την περίοδο του οικονομικού κραχ: «ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος». Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός είναι ο φόβος. Ξεκίνησε η εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί. Όμως αυτό καμιά φορά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. πεισμώνει ο κόσμος», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε εμφατικά: «είμαστε λαός που αγαπά την ειρήνη, όμως, όταν μας κηρύττουν τον πόλεμο, ξέρουμε να πολεμάμε και ξέρουμε να νικάμε».

Απάντησε ακόμη σε όσους, όπως είπε, «αναμασούν το επιχείρημα των ακραίων του Βερολίνου, ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη λιτότητα». «Μπορούμε αυτό να το αποδεχθούμε; Να μην το αμφισβητήσουμε; Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στους λαούς της Ευρώπης που μας είδαν ως μία ελπίδα. Τελειώνει το όραμα των λαών για Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε, δηλώνοντας ότι «θα διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας θα είναι ο κύριος των αποφάσεών του».

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τους θεσμούς ρωτώντας «για ποιον δουλεύουν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;» και λέγοντας ότι δεν αξιοποίησαν την δημοκρατική ευκαιρία της 25ης Ιανουαρίου και «επέλεξαν να παραμείνουν τρόικα που σκοτώνει την Δημοκρατία στην Ευρώπη». «Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση δημοκρατίας που δεν την έστησε ούτε το Eurogroup ούτε το ΔΝΤ που φαίνεται πως ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη», πρόσθεσε και σημείωσε πως «επικράτησαν μεταξύ των θεσμών και των εταίρων οι ακραίες φωνές, όσο και αν υπήρχαν καλές προθέσεις, ιδίως από την πλευρά Γιουνκέρ». «Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση περιόρισε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού. Στην προσπάθεια αυτή εξαντλήσαμε κάθε όριο συμβιβασμού. Ίσως κάποιοι να το είδαν ως ευκαιρία για εκδίκηση και τιμωρία μίας διαφορετικής φωνής στην Ευρώπη, να δημιουργήσουν ένα τετελεσμένο ότι δεν υπάρχει χαραμάδα μέσα στην Ευρώπη», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή ιστορία με μελανά χρώματα όχι γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε διαδικασία να συνεδριάσουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο – η χώρα μας είναι και κάποιοι επιχαίρουν – αλλά γιατί σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον». «Σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών μας είπα ότι δεν επιτρέπουν στη Δημοκρατία να αναπνεύσει. Και η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον Σόιμπλε και τον Ντάισλεμπλουμ να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό, για να διαφυλάξουμε την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν. Και ο λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και όλοι θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Προειδοποίησε δε πως «καμιά φορά οι εκβιασμοί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι όλα ένα παιχνίδι. Όμως η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι». «Αυτό το παιχνίδι τελείωσε με την ετυμηγορία του λαού στις 25 Γενάρη και θα τελειώσει οριστικά με τη νέα ετυμηγορία την επόμενη Κυριακή», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «όσο μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι δανειστές «δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε. Μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια. Να επιτεθούμε στους μισθωτούς και συνταξιούχους, Να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα ακόμη μνημόνιο ύφεσης και αργού θανάτου. Αρνηθήκαμε. Άρνηθήκαμε όχι τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας και της οικονομίας σε αλλότρια συμφέροντα ως αποικία».

«Ο ελληνικός λαός είμαι βέβαιο ότι θα πει όχι στο τελεσίγραφο» υπογράμμισε και τόνισε πως «αυτό το όχι θα είναι ένα μεγάλο ναι στην απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει ένα τελεσίγραφο που προσβάλλει τις αρχές της

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 3.216 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 103.286 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: