Διαβάζετε το άρθρο...
Κοινωνία, Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα


Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του για το μεταναστευτικό.

fe46471698adb9a26fb7b0df3f604a1c

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερώσεις:

15:30 Αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έλαβε η κυβέρνηση, κατά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Σημείωσε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο προκείμενου μέσω της αρχής να έχει η χώρα τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο για την ασφάλεια των συνόρων, όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ζήτησε ανάκληση αδειών ώστε να είναι έτοιμη η επιτροπή της επόμενες μέρες.

Αποφασίστηκε ακόμη η ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.

Παράλληλα, θα υπάρχει διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Όπως είπε, το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.

Τώρα, σημείωσε, καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής.

Κριτική στα «όψιμα μέλη»

Άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε.» που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα και έκτακτα κονδύλια.

Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο, δεν ήταν αυτονόητο, δεν υπήρχε πρόβλεψη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατευθυνθούν κονδύλια και προς την Τουρκία, πρόταση που έχει κάνει προς την Ε.Ε. και υπογράμμισε τις απαραίτητες επαφές με τις όμορες χώρες για τον έλεγχο των ροών.

Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το βάθος του προβλήματος.

Μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα

Έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αξιοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως και τόνισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Στόχος ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής», ανέφερε.

«Η Ε.Ε. δίνει εξετάσεις»

Σχολίασε ότι στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Ευρώπη δίνει εξετάσεις καθώς δεν έχει νόημα η Ένωση αν πρόκειται για χώρες που κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα.

«Έχει δώσει εξετάσεις στο οικονομικό με αρνητικό τρόπο νομίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα που είναι οι προσφυγικές ροές» είπε αναφερόμενος στο ρόλο της Ε.Ε..

Διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη, βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους και είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες» τόνισε.

Κάλεσε δε να μην γίνεται το μεταναστευτικό πεδίο άσκησης μικροκομματικής πολιτικής και τόνισε ότι όσοι το επιχειρούν θα εκτεθούν. «Ανεξάρτητα της ιδεολογικής προσέγγισης πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης» τόνισε.

Νωρίτερα:

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση κυβερνητικής σύσκεψης για την διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές

Όπως γνωρίζετε είχαμε σήμερα μια έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία μου εδώ στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου για να εξετάσουμε τα οξυμένα προβλήματα που έχουμε, βεβαίως, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, από τη ραγδαία αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα το νησιωτικό πρόβλημα.

Πρέπει να σας πω ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα διεθνές, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό υπό την έννοια ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά μέσω των χωρών υποδοχής. Διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό χώρο αντιμετωπίζοντας προβλήματα ύπαρξης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Έχουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ακριβώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, κυρίως την Συρία, αλλά και τις άλλες χώρες που εδώ και καιρό αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών παρεμβάσεων της Δύσης στις χώρες αυτές και, κυρίως, στη Συρία και στη Λιβύη, παλαιότερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Ωστόσο το πρόβλημα καλούνται, δυστυχώς, να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής και είναι τεράστιο, τόσο στη γειτονική Ιταλία όσο και στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει διεκδικήσει σε δύο διαδοχικές Συνόδους Κορυφής, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα έκτακτα κονδύλια, ευρωπαϊκά κονδύλια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κυρίως όμως έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης, στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, τόσο στην πρώτη απόφαση της Συνόδου Κορυφής όσο και στη δεύτερη -το λέω αυτό γιατί δεν ήταν αυτονόητο-, στο αρχικό σχέδιο.

Τόσο λοιπόν στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη Σύνοδο, έγινε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, μαζί και στην Ιταλία, ως τις δύο ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες πρέπει εξεταστεί η δυνατότητα να παροχής ειδικών κονδυλίων, τεχνικών ομάδων, τεχνικών μέσων και ειδικών εμπειρογνωμόνων, αλλά και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση. Και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διότι η η αρχή της αλληλεγγύης δε μπορεί να αντιμετωπίζεται αλά καρτ και εθελοντικά από μια σειρά από χώρες. Εδώ ίσως έχει ένα ενδιαφέρον να υπογραμμίσω ότι όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται κυρίως, από τις χώρες υποδοχής. Η συνεργασία μας βέβαια κυρίως με τις χώρες του Νότου που είναι οι χώρες υποδοχής είναι συνεχής για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα. Και θα υπάρξει και συνέχεια σ αυτή την προσπάθεια

Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη επεξεργαστήκαμε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και πήραμε ορισμένες αποφάσεις:

Αποφασίσαμε τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και των αντίστοιχων Υπουργών υπό την ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Τασίας Χριστοδουλόπουλου. Στόχος αυτού του διαρκούς συντονισμού είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών που σήμερα βρίσκονται, ως κέντρα υποδοχής, σε μια πρωτοφανή αιχμή, αλλά και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, η ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης τω προσφύγων και η δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο.

Δεύτερον αποφασίσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, μιας Αρχής που εγκαίρως νομοθετήσαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Εκεί είχε συμπεριληφθεί το σχετικό άρθρο για τη συγκρότηση αυτής της Αρχής, προκειμένου, δια μέσου αυτής, να έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Έχω δώσει εντολή για την ανάκληση αδειών προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή αν είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, τις επόμενες μέρες, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατακτήσαμε στις τελευταίες συνόδους κορυφής, ως άμεση βοήθεια, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

Επίσης αποφασίσαμε την ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. -επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι διεθνές είναι ευρωπαϊκό. Με σχετικά διαβήματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τον ΟΗΕ. Με την ενίσχυση της συνεργασίας και των διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία. Όπως γνωρίζετε στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπερσυσσωρευση προσφυγικών ροών. Δε θέλω να αναφερθώ σε νούμερα αλλά είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία με τη γειτονική χώρα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , και οι σχετικές βοήθειες και τα κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν και εκεί

Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο κατέθεσα επισήμως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου πάρθηκε απόφαση να υπάρξουν επίσημες επαφές της ΕΕ με τη γειτονική χώρα .

Αλλά και οι επαφές και τις χώρας μας με τη γειτονική χώρα και με άλλες όμορες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να πάρουμε και ευρύτερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των λαών της Ευρώπης, για το βάθος και τις επιπτώσεις του προβλήματος που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Τέλος αποφασίσαμε να λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών, αλλά και την κινητοποίηση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών, αλληλέγγυων πολιτών, που έχουν ήδη αναλάβει σημαντική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι, όπως είχα προαναγγείλει στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, σε σχετική ερώτηση για το ίδιο θέμα, έχει βρεθεί ο χώρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως και υλοποιείται εντατικά η διαδικασία μετεγκατάστασης, τούτες τις ώρες, από όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Υπήρξε μια καθυστέρηση που αφορούσε την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος στα όρια της πόλης, να είναι προσβάσιμος στους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και χώρος αμιγούς κατοικίας. Έπρεπε να προηγηθούν τα συνεργεία της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του χώρου και της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση και την αποχέτευση. Ταυτόχρονα έγιναν και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι συνδέσεις σε κάθε οικίσκο που θα διαμένουν οι οικογένειες των προσφύγων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεισφορά τους, τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον Δήμο της Αθήνας, αλλά να επισημάνω και την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, όλων αυτών των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών που μετέτρεψαν, το τελευταίο διάστημα, το Πεδίο του Άρεως σε ένα πάρκο αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας που ψάχνουν τους όρους μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Θα είναι διαρκής η προσπάθεια μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό μας υπερβαίνει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει και μια μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική, μέσα στη κρίση. Για αυτό το λόγο θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική υποχρέωση μας, να δώσουμε από το υστέρημα μας σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά θα κάνουμε και ότι είναι δυνατό προκειμένου να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, που είναι διαστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας μας. Είναι ευρωπαϊκές διαστάσεις και δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα άλλο νόημα, αν πρόκειται για μια Ένωση ξεχωριστών κρατών που το καθένα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. Θα είναι μια Ένωση χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον. Δίνει εξετάσεις η ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας. Τις έχει δώσει τις εξετάσεις αυτές με αρνητικό τρόπο, σε σχέση με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, αυτή είναι η άποψη μου. Ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα ανθρωπισμού, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, που είναι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ανθρώπινων ζωών και ούτε βεβαίως μπορεί η Μεσόγειος θάλασσα να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο. Βεβαίως οι διασυνοριακοί έλεγχοι, οι προληπτικοί, οι ουσιαστικοί έλεγχοι, πρέπει να ενταθούν στα πλαίσια της νομιμότητας. Από την άλλη πλευρά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν να βρούν μια καλύτερη ζωή και δεν είναι, βεβαίως, ούτε στα πλαίσια των αξιών μας, ούτε στην λογική μας να βυθίζουμε σκάφη με μικρά παιδιά και με απροστάτευτους ανθρώπους. Βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις όμορες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά και να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα στην αιτία τους. Και η αιτία τους είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται σε αυτές χώρες, όπου σήμερα μετά τους ανέμους που κάποιοι σπείρανε, καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες.

Πιστεύουμε όμως ότι με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με το αίσθημα της αλληλεγγύης που διακρίνει τον ελληνικό λαό, που έχει στο DNA του την προσφυγιά – οι Έλληνες ήταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρόσφυγες και από την Μικρά Ασία, αλλά και από τον ελλαδικό χώρο σε άλλες χώρες, της Αμερικής, της Ευρώπης, μετανάστες και πρόσφυγες – οι Έλληνες λοιπόν καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση αυτές τις αξίες, διεκδικώντας όμως τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος.

Θέλω να επισημάνω ότι όποιοι προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο, με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό, να μετατρέψουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροπολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα εκτεθούν. Εξετέθησαν όταν το προσπάθησαν, λίγο μετά το Πάσχα, όταν κάποιοι ήθελαν να πουν ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές οφείλονται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αμέσως μετά ήρθε αυτό το τραγικό συμβάν στη Λαμπεντούσα και τους διέψευσε, δυστυχώς, αλλά τους διέψευσε οικτρά. Και σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει, αλλά απευθύνομαι στις δυνάμεις εκείνες που, στα λόγια τουλάχιστον, θέλουν να αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα την εξάπλωση ρατσιστικών ιδεών και αντιλήψεων και της μισαλλοδοξίας, μιας εξάπλωσης ιδεών που έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα να διευρύνονται τα κοινοβουλευτικά έδρανα που καταλαμβάνουν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Και απευθύνομαι και στα Μέσα Ενημέρωσης, διότι ορισμένα εξ αυτών –προφανώς δεν απευθύνομαι στο σύνολο- αλλά ορισμένα εξ αυτών εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Όσοι το κάνουν θα εκτεθούν. Αντιθέτως αποτελεί ένα πεδίο, όπου καλούμαστε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις τις πολιτικές και τις ιδεολογικές, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ενός πραγματικά οξυμένου προβλήματος. Και σε ότι αφορά εμάς ως Κυβέρνηση αυτό θα κάνουμε και ζητούμε την συνεισφορά όλων των δυνάμεων, αλλά και όλων των πολιτών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

– See more at: http://left.gr/news/syskepsi-ypo-ton-al-tsipra-ayrio-gia-themata-metanasteytikis-politikis#sthash.jKSll0El.dpuf

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.840 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 97,114 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: