Διαβάζετε το άρθρο...
Κοινωνία, Πολιτική

Το θράσος των βαρόνων της TV


Πριν από λίγες ημέρες η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να προβάλει τις αντιρρήσεις της στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση έως τις 24 Αυγούστου.

Πέραν του κύριου θέματος του νομοσχεδίου που αφορά την αδειοδότηση, οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ -οι οποίοι κατέχουν και την Digea- αναφέρθηκαν και στο θέμα των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης (που θίγεται στο ίδιο νομοσχέδιο), με τρόπο που δηλώνει τουλάχιστον θράσος.

Οι ενωμένοι καναλάρχες υπογράμμισαν σε κείμενό τους στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ ότι «η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπέρ των προτεινόμενων ρυθμίσεων δεν συνάδει με το θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής εποχής· ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ρυθμισθεί ήδη σε απόλυτη αρμονία με τις κοινοτικές οδηγίες και το οποίο η ίδια η πολιτεία έχει υιοθετήσει όπως υποχρεούται ως μέλος της Ενωσης».

Επιπλέον οι βαρόνοι της τηλεόρασης ισχυρίζονται ότι «με τις σχεδιαζόμενες διατάξεις πλήττεται καίρια η ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ διαφαίνεται, στα πλαίσια της δημόσιας ρητορικής και μία τάση δαιμονοποίησης της Digea, σε μία προσπάθεια προφανώς να δικαιολογηθεί η επαναφορά της ΕΡΤnet, του παρόχου δικτύου της ΕΡΤ, που θα συσταθεί για να μεταφέρει το σήμα των κρατικών καναλιών στην περιφέρεια αλλά και για να αποκτήσει περαιτέρω εμπορικούς σκοπούς».

Είπαν, λοιπόν, ότι αυτά που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν γίνονται, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν, επειδή τον Φεβρουάριο του 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και της Digea, έπειτα από διαγωνισμό που προηγήθηκε, με την οποία η Digea ανακηρύχθηκε οριστικά πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια και έκτοτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν στην Digea για την ψηφιακή τους εκπομπή.

Οσα είπαν, θα ήταν ίσως λογικά αν είχαν γίνει έτσι και κυρίως αν τα έλεγε… κάποιος άλλος. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea είναι το ίδιο πράγμα. Τόσο στην ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και στην Digea, οι βασικοί παίκτες ή μέτοχοι είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANT1, ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ιδιοκτησίας των γνωστών και «μη εξαιρετέων» (στην κυριολεξία, αν και θα έπρεπε να εξαιρούνται από τα τηλεοπτικά μέσα) Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά.

Ποιος πιστεύει σήμερα ότι όλοι αυτοί οι ισχυροί παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου και θεωρούμενοι μάγοι και άρχοντες της ίντριγκας συντηρούν τους καταχρεωμένους με τραπεζικά θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις τηλεοπτικούς τους σταθμούς από… αγάπη στην ενημέρωση και όχι για άλλου τύπου οφέλη;

Αλλά πώς φτάσαμε στην ανάδειξη της Digea ως αποκλειστικού παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης;

Ολα έγιναν μέσα από έναν διαγωνισμό-παρωδία που προκηρύχθηκε από την ΕΕΤΤ ύστερα από αλλαγή της ηγεσίας της, 10 ημέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού», με πρόεδρο τον κ. Λουρόπουλο (μόλις είχε καταφέρει να ξεπουλήσει τον ΟΠΑΠ) και αντιπρόεδρο τον κ. Παπαουλάκη (με εύσημα την αιφνίδια αλλαγή του χάρτη συχνοτήτων εις βάρος της πληθυσμιακής κάλυψης και υπέρ της Digea, αλλά και το γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος που συνοδευόμενος από τα ΜΑΤ έριξε το μαύρο της ΕΡΤ το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, κλείνοντας με τα χεράκια του τους πομπούς της στον Υμηττό).

Η Digea δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον «διαγωνισμό» αυτόν, γιατί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανονισμούς ο πάροχος δικτύου δεν μπορεί να είναι και πάροχος περιεχομένου.

Το ξεπέρασαν, δηλώνοντας ότι δεν είναι ένας αλλά… έξι πάροχοι περιεχομένου, που συγκρότησαν ένα διακριτό νομικό πρόσωπο ως πάροχο δικτύου!

Μόνοι τους εξ αρχής

Υστερα εξασφάλισαν ότι μέσα στις προδιαγραφές του «διαγωνισμού» θα υπήρχαν πλείστοι όσοι όροι που θα εμπόδιζαν οποιονδήποτε άλλον να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, με πρώτο ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μόνον η Digea, ως ήδη συγκροτημένη εταιρεία και προσωρινός πάροχος δικτύου, μπορούσε να πλησιάσει (δεν κατάφερε ποτέ να το πετύχει, αλλά αφού είχε πάρει τη δουλειά, πολυάριθμες υπουργικές αποφάσεις τής εξασφάλιζαν εκ των υστέρων τις απαραίτητες παρατάσεις).

Ακόμα, όποια υγιής επιχείρηση ήθελε να πάρει μέρος και επιχειρούσε να κάνει μια έρευνα αγοράς, θα ανακάλυπτε ότι οι δυνητικοί πελάτες της είχαν συγκροτήσει κοινοπραξία που θα ήταν ο… ανταγωνιστής της. Ωραίοι νεοφιλελεύθεροι…

Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα συμμετάσχει κανένας άλλος στον «διαγωνισμό» – «δημοπρασία», έπρεπε πλέον να τον πάρει η Digea έναντι πινακίου φακής.

Καθορίστηκε λοιπόν η τιμή εκκίνησης της «δημοπρασίας» στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Και για να ολοκληρωθεί το έγκλημα, υπήρχε πρόβλεψη στις προδιαγραφές ότι αν έρθει ένας μόνο στη «δημοπρασία» την παίρνει τη δουλειά με την τιμή εκκίνησης, χωρίς να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ευρύτερη συμμετοχή, όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Καλή η προσπάθεια της ΕΙΤΗΣΕΕ να εμφανιστεί ως θύμα, αλλά το πεδίο που διάλεξε (ψηφιακές συχνότητες) δεν ήταν και το «φόρτε» της μετά τα όσα έχουν συμβεί.

– See more at: http://left.gr/news/thrasos-ton-varonon-tis-tv#sthash.d7VEqjTC.dpuf

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.602 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: