Διαβάζετε το άρθρο...
Κοινωνία

Αλ. Τσίπρας: Στις ακτές της Ευρώπης ξεβράζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός – Ανίκανη η ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό (ενημέρωση-βίντεο)


Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης, η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε.» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού» – «Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια οργανωμένη διαδικασία εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα» υπογράμμισε στηλιτεύοντας την αργοπορία και την υποκρισία των ισχυρών της Ευρώπης απέναντι στην ανθρωπιστική τραγωδία – «Αποκρούσαμε την επικίνδυνη πρόταση για τη δημιουργία στρατοπέδου 50.000 στην Ελλάδα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός – Ο Γ. Κουμουτσάκος υπερασπίστηκε, κατά τη δευτερολογία του, τον όρο «λαθρομετανάστης» καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ – «Πόσο κοστολογείτε τη διάσωση μιας παιδικής ζωής, ένα πιάτο φαϊ, μια ζεστή αγκαλιά;» η αποστροφή του πρωθυπουργού προς την ευρωπαϊκή ηγεσία & όσους ζητούν οικονομικά ανταλλάγματα με παζάρι

 

Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, εξέφρασε κατά την πρωτολογία του τη βαθιά του θλίψη για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες. «Τα κύματα το Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο πρόσφυγες και νεκρά παιδιά αλλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό καθώς με ευθύνη της Δύσης (και λόγω των επεμβάσεων με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών) εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι προσωπικά ο ίδιος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις Συνόδους Κορυφής, ζητεί εδώ και καιρό συνεννόηση με την Τουρκία και αισθάνεται ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα. Χαρακτήρισε κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στηλίτευσε την υποκρισία της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των χωρών που πετάνε η μία το μπαλάκι στην άλλη. «Η Ευρώπη αδυνατεί να υπερασπιστεί της αξίες της και ορισμένες κυβερνήσεις με την ξενοφοβική αντίληψη θέλουν τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα της ΕΕ. Στη δική μου αντίληψη, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας ύψιστο το ανθρωπιστικό καθήκον όλων μας και εξαίροντας το έργο της ελληνικής ακτοφυλακής για τη διάσωση χιλιάδων ζωών καθημερινά.

«Πρώτιστο καθήκον και καθήκον αλληλεγγύης τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία καθώς ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα-νεκροταφείο», υπογράμμισε προκρίνοντας την περιθωριοποίηση των ρατσιστικών φωνών που ακούγονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση αν έχουμε φοβική στάση και κλειστούμε στο καβούκι μας παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα» τόνισε ο πρωθυπουργός που αποποιήθηκε για την Ελλάδα το ρόλο του «φρούραρχου». Αντί αυτού, πρέπει να εξηγήσουμε στην Ευρώπη το ζήτημα, με ανθρωπιστική και αλληλέγγυα στάση καθώς η Ελλάδα καθίσταται μέρος της προσπάθειας για ανθρωπιστική λύση του προσφυγικού ζητήματος. «Ο ρόλος της Ελλάδας δεν πρέπει να ειναι ρόλος επαίτη που ζητεί πρόσθετα κονδύλια» ξεκαθάρισε θυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έθεσε σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» κατηγορώντας την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Τσίπρα τον Απρίλιο ότι «προκαλούσε τις προσφυγικές ροές».

 

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την μη πρόσκληση της Τουρκίας στην τελευταία Σύνοδο και ανέφερε ότι η Ελλάδα διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διαμελισμού της ευθύνης την ώρα που η ΕΕ «κινείται με ρυθμούς χελώνας». Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης αλλά και της επανεγκατάστασης με οργανωμένο τρόπο και συντονισμό από την Τουρκία. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη λογική της αποτροπής των ροών και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα την καταδίκη της ανέγερσης τειχών από χώρες της Ευρώπης. «Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια οργανωμένη και νόμιμη εγκατάσταση από την Τουρκία και την Ελλάδα προς την Ευρώπη» ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και να κινδυνεύουν με απώλεια της ζωής τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο απετράπη η δημιουργία ενός χαώδους καταυλισμού («υπερστρατόπεδο προσφύγων, όπως το αποκάλεσε ο Αλ. Τσίπρας, «ένα γκέτο που θα ενίσχυε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά») στην Ελλάδα, θέση που αποτέλεσε ανεπίσημο αίτημα από την πλευρά εταίρων προς τη χώρα μας.

 

«Θεμιτή η αύξηση της χωρητικότητας στα κέντα υποδοχής εν όψει της μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα», κατά τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος έκανε αναλυτική αναφορά στον διαμερισμό των θέσεων υποδοχής (Αθήνα, Βόρεια Ελλάδα και νησιά ανατολικού Αιγαίου) μεταξύ των οποίων και οι 20.000 με επιδοτούμενα ενοίκια.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη δευτερολογία του, κατηγόρησε την Αριστερά ότι έχει δαιμονοποίησει τον όρο «λαθρομετανάστης» (!) καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ και ζήτησε να μάθει σε ποια φάση είναι η υλοποίηση των επανεισδοχών στην Τουρκία.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέδειξε την έλλειψη προτάσεων της ΝΔ και τόνισε ότι «το θέμα δεν χωρά πλακίτσα και ανευθυνότητα». Δεν θα μπει στο παζάρι η Ελλάδα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται για «λαθρομετανάστες» και ότι χρειάζεται προσοχή σε μία κοινωνία υπό κρίση γιατί μπορεί να υιοθετηθεί η αντίληψη ότι αυτός που φταίει για την ανεργία είναι ο ξένος που βρίσκεται δίπλα μας. «Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν δουλειές που κανένας Έλληνας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν καταδέχεται να αναλάβει» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε εκτενώς στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

 

«Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον αναγκαίο διάλογο μαζί της» επισήμανε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα (αλλά και οι περιπολίες με την Frontex) έχει λήξει και ότι το μόνο που κάνει οποιαδήποτε περιπολία πρέπει να είναι η διάσωση. «Πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά για τα προσφυγόπουλο» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας, δεν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή» είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτό της Μυτιλήνης.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος καταλογίζει στον Πρωθυπουργό ότι αποκρύπτει «σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν» με εταίρους για την αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ο Πρωθυπουργός δεν είπε σε τι ακριβώς συμφώνησε και ποιες μπορεί να είναι οι  συνέπειες για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες», αναφέρει ο βουλευτής. Παράλληλα, κάνει λόγο για κατάσταση που προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργού και το video ΕΔΏΠ

 

 

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.840 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 97,113 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: