Διαβάζετε το άρθρο...
ΕΥΔΑΠ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Οικονομία, Χωρίς κατηγορία

«Ξεπαγώνει» το σχέδιο ύδρευσης του Ασωπού ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ


21s1aswpos-thumb-large

Μόνιμο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ήταν το επιβαρυμένο με ρύπους νερό από τις γεωτρήσεις. Τώρα δρομολογείται με έργα του Δήμου Τανάγρας η ύδρευση και άρδευση της περιοχής από την Υλίκη μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Από τη θεωρία στην πράξη ετοιμάζεται να περάσει το σχέδιο του Δήμου Τανάγρας και της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση και άρδευση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού από την Υλίκη. Ως το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί η πρώτη φάση του έργου, που αφορά την υδροδότηση Σχηματαρίου, Οινοφύτων και της βιομηχανικής περιοχής. Ενώ το 2016 θα ξεκινήσει η μελέτη για τη μεταφορά νερού από την Υλίκη προς άρδευση του κάμπου και εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Το γεγονός ότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως έργο προτεραιότητας δημιουργεί την ελπίδα ότι… δεν θα μείνει και αυτό στα χαρτιά. Η υπόθεση του Ασωπού δείχνει να επανεκκινείται από διαφορετικές αφετηρίες. Μετά την ανακοίνωση, προ μηνός, σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την ανασυγκρότηση της βιομηχανικής περιοχής, ακολουθεί η σταδιακή δημοπράτηση ενός έργου 39 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Τανάγρας. Το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού» έχει φορέα υλοποίησης τον δήμο, χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ (μέσω του νέου ΕΣΠΑ), σύμβουλο την ΕΥΔΑΠ και χωρίζεται σε δύο υποέργα:

• Το πρώτο αφορά την ομαλή υδροδότηση των αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας. Περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού διυλιστηρίου για τα δημοτικά διαμερίσματα Σχηματαρίου και Οινοφύτων και βεβαίως των απαραίτητων δικτύων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμελέτη του διυλιστηρίου (θα κατασκευαστεί με «μελετοκατασκευή») και την οριστική μελέτη για τα δίκτυα. Να σημειωθεί ότι στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. κονδύλιο περιλαμβάνεται και η απόκτηση της απαραίτητης γης.

• Το δεύτερο αφορά την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα. Ενας αγωγός θα μεταφέρει νερό από την Υλίκη σε διάφορα σημεία του κάμπου του Αγίου Θωμά και των Οινοφύτων. Η μελέτη του έργου εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί την άνοιξη.

Το σχέδιο «ξεκόλλησε» χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Δήμου Τανάγρας. Τις προηγούμενες ημέρες, σε συναντήσεις με τη διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ οριστικοποιήθηκε η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και έτσι θα ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες.

Το έργο αυτό θα έρθει να «οργανώσει» την κατάσταση στη Βοιωτία, όσον αφορά την προέλευση του νερού και τη διαχείρισή του. Οταν πριν από 15 χρόνια αποκαλύφθηκε το εφιαλτικών διαστάσεων περιβαλλοντικό σκάνδαλο στον Ασωπό, η Πολιτεία «στριμωγμένη» από τις αποκαλύψεις προώθησε τη σύνδεση των χωριών της περιοχής με την ΕΥΔΑΠ, διαθέτοντάς τους μικρά ταχυδιυλιστήρια (κόστους 1-2 εκατ. ευρώ). Ομως η προσπάθεια εξαντλήθηκε εκεί. Το 2010 παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής, που περιελάμβανε την ολοκλήρωση της σύνδεσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού με την ΕΥΔΑΠ, σχέδιο που δεν ολοκληρώθηκε.

Το 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τανάγρας και την ΕΥΔΑΠ για την «ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών συστημάτων», με σκοπό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση όμως παρέμεινε… ανολοκλήρωτη και «έχασε» τις προθεσμίες για το ΕΣΠΑ. Περαιτέρω, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικ.Ταγαράς «χαλάρωσε» τα αυστηρά όρια που είχαν τεθεί το 2010 για τους ρύπους που απορρίπτονται από τις βιομηχανίες στον Ασωπό και κατήργησε την υποχρέωση παρακολούθησής τους σε πραγματικό χρόνο με ειδικές συσκευές. Ετσι η όποια καλή πρόθεση ακυρώθηκε από το αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρησιμοποίηση νερού από την Υλίκη για την άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού έχει τεθεί εδώ και χρόνια από την ΕΥΔΑΠ. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Παπαδόπουλος, η ιδέα που προτείνεται να εφαρμοστεί είναι η χρήση του «πλεονάσματος» της Υλίκης, το οποίο χάνεται κάθε χρόνο σε καταβόθρες (όταν η στάθμη της λίμνης ξεπερνά ένα επίπεδο) και το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ανοιχτό ζήτημα

Το έργο έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια της Περιφέρειας για ανασυγκρότηση της βιομηχανικής περιοχής. Παραμένει ωστόσο το ζήτημα της οριστικής διακοπής της ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα από τις βιομηχανίες οι οποίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν είτε άμεσα (με την παράνομη απόρριψη των αποβλήτων τους σε γεωτρήσεις) είτε έμμεσα (από τους χιλιάδες τόνους τοξικών που είναι θαμμένα στις αυλές βιομηχανιών ή σε παράνομες χωματερές).

ΠΗΓΗ: Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

ΠΟΛΥΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.383 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: