Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική

Γιάννης Δραγασάκης: Οχι σε οικουμενική συγκάλυψη


Όχι σε οικουμενική συγκάλυψη, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. «Ιστορικά οι οικουμενικές συγκυβερνήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος εξουσίας. Όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο σταθερότητας, αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν», τόνισε στην παρέμβασή του.

Ο Γ. Δραγασάκης απάντησε στην «απειλή» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Οι όποιες απειλές για εξεταστικές σε ότι μας αφορά δεν συνιστά απειλή, αλλά καθήκον της Βουλής, διότι όπως έχω ξαναπεί ο φάκελος των τραπεζών για εμάς δεν έχει ανοίξει», τους είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα πια οι στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο των τραπεζών είναι:

-η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια

-η αξιολόγηση των διοικήσεων κάθε τράπεζας, όχι μόνο των προσώπων, αλλά και των δομών

-η εισαγωγή συστήματος διαύγειας σε κάθε τράπεζα

-η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας που εξαρτάται από την ΕΚΤ, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες

-η κατοχύρωση των τραπεζών

«Εντός του 2016 θα γίνει ορατό το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα για μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμες δράσεις και τοπική επιχειρηματικότητα», είπε ο αντιπρόεδρος.

Υπερασπιζόμενος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Γ. Δραγασάκης απάντησε στην κριτική περί αφελληνισμού τονίζοντας πως «το συμπέρασμα είναι ότι το Δημόσιο παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του, αλλά γιατί διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο». Συγκεκριμένα στην Πειραιώς το 66% ανήκει στο δημόσιο και τους εγχώριους επενδυτές (26% στο Δημόσιο, το 40% σε εγχώριους επενδυτές) και στην Εθνική το ποσοστό αυτό φτάνει στο 53% (41% στο ΤΧΣ, δηλαδή στο Δημόσιο, και 12% σε εγχώριους επενδυτές). Ακόμη στην Alpha Bank το Δημόσιο έχει 11% και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος, ενώ τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Eurobank συμμετέχει στις Διοικήσεις με δικαίωμα βέτο.

Με την επιλογή πόυ έκανε η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Δραγασάκης, απετράπη το κούρεμα των καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση επετεύχθη με ιδιωτικά κεφάλαια και περιορίσθηκε ο δανεισμός του δημοσίου.

Ο Γ. Δραγασάκης προσδιόρισε το είναι το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2016: «παράλληλο πρόγραμμα είναι αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έκαναν όσο κυβερνούσαν. Είναι οι αλλαγές που σε άλλες χώρες πραγματοποιήθηκαν από αστικές κυβερνήσεις, από σοσιαλδημοκρατικές, ακόμη και από δεξιές. Είναι το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο, οι ανισότητες στο φορολογικό σύστημα και άλλα. Είναι αυτά που κάποτε το ΚΚΕ ονόμαζε αστικούς εκσυγχρονισμούς που δεν τους αρνούμασταν ως Αριστερά. Αυτά θα κάνουμε με τομές και ρήξεις με μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο. Θα συνιστούσα λίγο υπομονή για να γίνει ευκρινέστερο».

Τέλος έδωσε τον οδικό χάρτη για την ανάκαμψη: στις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η συζήτηση, και πιστεύουμε η συμφωνία, για το χρέος, θα αρθούν τους πρώτους μήνες του 2016 οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και περιμένουν από την ΕΚΤ να προβεί σε εκείνα τα μέτρα που πρέπει για την χρηματοδότηση της οικονομίας. «Είναι κοινή παραδοχή ότι μετά τα μέσα του 2016 θα πάμε σε ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Προστεθείτε στους 3.216 εγγεγραμμένους.

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 106.741 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες