Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική, Χωρίς κατηγορία

Α. Τσίπρας: Οι συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν (βίντεο)


Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα – Όπως είπε, η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σε αυστηρούς τόνους ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής την αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της Ε.Ε. της προσφυγικής κρίσης.

Ανέφερε ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί να μην τηρούνται οι συμφωνίες επισημαίνοντας ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων χωρών.

Αναφερόμενος στην στάση της Αυστρίας, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία στην Ένωση να συγκαλεί συσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μεγίστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία αυτών που αφορά άμεσα».

Ζήτησε να εφαρμοστεί το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. «Ή θα βρισκόμαστε σε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες» ανέφερε, δηλώντας πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τη δεύτερη περίπτωση.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες, εάν δεν κατοχυρωθεί ο καταμερισμός των βαρών αναλογικά στα κράτη μέλη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι θα χτίζουν φράχτες και δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα, να επωμιστούν το βάρος» ανέφερε, προαναγγέλλοντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση όσον αφορά στη θέση της χώρας στη σύνοδο. «Να συμφωνήσουμε από κοινού η χώρα να απαιτήσει για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση-relocation και την επανεγκατάσταση- resettlement.

«Να αποφύγουμε την επιστροφή της Ευρώπης σε σκοτεινές εποχές που πιστεύαμε ότι είχαν παρέλθει», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως η άνοδος ακροδεξιάς προαναγγέλλει δυσάρεστες εξελίξεις.

Πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.».

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά αφορά ορισμένους.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με το μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη

Απευθυνόμενος στους αγρότες, απηύθυνε κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου για να βρεθούν λύσεις, αλλά και προκειμένου οι κινητοποιήσεις να έχουν μορφές «που δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου».

«Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία, δεν βγαίνουμε από την κρίση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ζήτησε επίσης να βρεθούν δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις και να αποφευχθούν τα όποια πολιτικά παιχνίδια. Όπως εξήγησε, η δίκαιη κατανομή των βαρών προϋπόθεση και για την κινητοποίηση της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών και επανέλαβε ότι κατέθεσε στους αγρότες 25 προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «με δίκαιο τρόπο η δεδομένη οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού – φορολογικού να μην επιβαρύνει, αλλά να ελαφρύνει την πλειονότητα των αγροτών».

«Ρώτησα τους εκπροσώπους αν αυτή η πρόταση τους ικανοποιεί», ανέφερε στη συνέχεια και όπως είπε, «δεν μπορούμε να προστατέψουμε το 5% του αγροτικού κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα, αλλά θα προστατευτεί το 90% των αγροτών που έχει χαμηλά εισοδήματα».

Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αφορολόγητο 24.000 ευρώ ακόμα και στους αγρότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

«Μία μικρή μειοψηφία αγροτών στήνει παραστάσεις προσκαλώντας τις κάμερες», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαμόγια».

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη την ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος εκβίασης στις αρχές της εβδομάδας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη «μάχη» κατά της διαπλοκής.

«Νομοσχέδιο – τομή αυτό στη διοικητική μεταρρύθμιση»

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ έκανε λόγο για νέα μορφή αξιολόγησης και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους μετακλητούς υπαλλήλους, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αριθμό που εκείνος απασχολούσε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.840 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 97,113 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: