Διαβάζετε το άρθρο...
ΕΥΑΘ, Χωρίς κατηγορία

ΕΥΑΘ: Το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται


Κατερίνα Μπακιρτζή- Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας αλλά και τη θέση της ότι το νερό οφείλει να είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό διατύπωσε η νεοδιοριζόμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το σχέδιο της με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

08 Ιουνίου 2016 15:29:50

Προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά υπηρεσιών από τους εργολάβους στην εταιρεία, ανάπτυξη του δικτύου της σε όλες τις περιοχές, καινοτόμες δράσεις στον τομέα της αποχέτευσης και συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και θεσμικούς φορείς στην κατεύθυνση πρωτοποριακών δράσεων, ποιοτικών υπηρεσιών και προστασίας του περιβάλλοντος συνθέτουν τα νέα ήθη και έθιμα που φέρνει η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ.

«Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να κάνω σαφές ποιες είναι οι θέσεις μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Κρεστενίτης επισημαίνοντας πως το νερό είναι ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό και οφείλει να βρίσκεται υπό δημόσια και κοινωνική διαχείριση.

«Οι θέσεις μου είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν αλλάξει, δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να αλλάξουν και με αυτές θα πορευτώ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος», ξεκαθάρισε.

«Το νερό δεν πρέπει και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την υφήλιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο πρέπει να είναι «μία δημόσια κοινωφελής επιχείρηση και η ανάπτυξή της να βασίζεται στη διαφανή διαχείριση της».

Ερωτηθείς για την στάση του στην ενδεχόμενη πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων ξεκαθάρισε πως «δεν ξέρω πως θα πουληθεί και αν θα πουληθεί το 23%. Σε αυτή τη διαδικασία που έχει διατυπωθεί, στον χάρτη του ΤΑΙΠΕΔ που έχει δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, θα προσέλθω με τις απόψεις που έχω και με βάση αυτές θα μπω στη συζήτηση». Υπογράμμισε δε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί η πρόταση της διοίκησης της εταιρείας.

Επιπλέον αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2014, όπου μέλος της πρωτοβουλίας που το συνδιοργάνωσε ήταν και ο ίδιος, υπενθύμισε πως τόσο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν τοποθετηθεί και είναι «αρωγοί σε μία τέτοια πορεία της εταιρείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο α’ αντιπρόεδρος Γ. Παπαϊωάννου ο οποίος υπογράμμισε πως η νέα διοίκηση προσπαθεί να κρατήσει «το δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού που λέγεται νερό» ενώ στόχος είναι «Η Θεσσαλονίκη να κρατήσει καλό νερό, καθαρό περιβάλλον και ο Θερμαϊκός να μην είναι αρνητικό πρότυπο».

Η ΕΥΑΘ θα παρέμβει νομικά και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της εταιρείας και των πολιτών σε περιοχές που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής, ξεκαθάρισε η β’ αντιπρόεδρος, Στέλλα Βαλάνη αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο παράδειγμα της Νικόπολης. Παράλληλα υπογράμμισε πως η διοίκηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση επαναφοράς υπηρεσιών στην εταιρεία που μέχρι σήμερα αναθέτονται σε εργολάβους.

Στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ επανεξετάζει το πλάνο είσπραξης οφειλών και αφαίρεσης υδρομέτρων ενώ παράλληλα έχει δώσει εντολή μέχρι την ολοκλήρωσή των διαδικασιών να μην γίνονται διακοπές νερού σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ο κ. Κρεστενίτης ξεκαθάρισε πως το πλάνο θα διαμορφωθεί εκ νέου εντός των μηνών του καλοκαιριού με δύο στόχους στη βάση των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης.

Πρώτον να αντιμετωπίζονται με κοινωνική ευαισθησία τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας. Η διοίκηση προτίθεται να επανεξετάσει το κοινωνικό τιμολόγιο ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ενημέρωση των χρηστών για τις δυνατότητες που αυτό παρέχει και τους οφειλέτες για τις δυνατότητες ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Δεύτερον η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ βάζει στο στόχαστρο τους μεγαλοοφειλέτες διεκδικώντας ακόμα και με «ένδικα μέσα» να καταβάλλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς τους ή αν δεν δύνανται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

«Ήδη η αρμόδια διεύθυνση καταναλωτών έχει ξεκινήσει να επικοινωνεί με μεγάλους οφειλέτες», τόνισε και πρόσθεσε πως πρόκειται για κίνηση που στο παρελθόν «δεν είχε επιδιωχθεί με τέτοια ένταση».

«Υποσχόμαστε σε όλους είτε μη συνεπείς, είτε πολύ περισσότερο συνεπείς να αντιμετωπίσουμε με αίσθημα δικαίου κάθε περίπτωση χωριστά, αν χρειαστεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι παράλογο να διεκδικούμε από τους μικρούς και όχι από τους μεγάλους».

Στο μικροσκόπιο το αναπτυξιακό πλάνο

Ο κ. Κρεστενίτης ανέπτυξε το σχέδιο της διοίκησης για μία «επιθετική αναπτυξιακή πολιτική» η οποία θα κινηθεί σε τρεις άξονες: την ενίσχυση της εταιρείας με πρόσληψη νέου προσωπικού, την γεωγραφική επέκτασή της και την επέκταση των συνεργασιών της με στόχο την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας. Υπογράμμισε δε πως η εταιρεία έχει υψηλή ρευστότητα, δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις αλλά διαθέτει οικονομικό προφίλ που μπορεί να στηρίξει μία ουσιαστική αναπτυξιακή τροπή.

Στόχος της διοίκησης είναι η εταιρεία να ανακτήσει υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δίνονταν σε εργολάβους και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με την επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου 2015-2018.

Μάλιστα ασκούνται ήδη πιέσεις για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου, ένα «έργο πνοής» για τη Θεσσαλονίκη, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως και θα επιτρέψει την εξάπλωση του δικτύου ύδρευσης που σήμερα διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ Α.Ε.

Σχετικά με τον διαγωνισμό «μαμούθ» για την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία της μελέτης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από τις εταιρείες που συμμετέχουν ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται τα αποτελέσματα να συζητηθούν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων με παράταση της ήδη ισχύουσας σύμβασης η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση και το γεγονός «ότι είχε κυκλοφορήσει ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε τελειώσει εσπευσμένα»

Όσον αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού υπογράμμισε πως «σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε την εταιρεία, να καλύψουμε κενά που δημιουργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια». Πρόκειται για 150 νέες θέσεις εργασίας, το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και η προκήρυξη αναμένεται τέλη του 2016 ή αρχές του 2017.

Παράλληλα προανήγγειλε συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση των ΔΕΥΑ, ενώ η νέα διοίκηση θα εγκαινιάσει συνεργασία και με ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημόσιων ομοειδών εταιρειών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση νέων, «έξυπνων» υδρομέτρων ή η εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων στα συστήματα αποχέτευσης για τη βελτίωση των νερών του θαλάσσιου μετώπου, του Θερμαϊκού.

«Ειδικά στον τομέα της αστικής αποχέτευσης, τον ‘αδικημένο’ έναντι της υδροδότησης, υπάρχουν παγκοσμίως οι πλέον καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες αιχμής, από τις οποίες η ΕΥΑΘ θα μπορούσε να επωφεληθεί μέσα από στοχευμένες συνέργειες», πρόσθεσε.

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση διαμαρτυρίας.

Μέλη του σωματείου υπό τους ήχους του γαλλικού εθνικού ύμνου κρατώντας γαλλικές σημαίες και μοιράζοντας εμφιαλωμένο νερό Perrier στους παριστάμενους με αυτό τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε «οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας», υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος με ποσοστό 98,2% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Συζήτηση

One thought on “ΕΥΑΘ: Το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται

  1. Reblogged στις ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΚΟ.

    Posted by Διαχειριστής | 09/06/2016, 00:23

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 96,078 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: