Διαβάζετε το άρθρο...
Πολιτική, Χωρίς κατηγορία

Χρ.Σπίρτζης: H Digea θα απασχολήσει τα δικαστήρια – θα ακυρώσουμε τις παράνομες πράξεις


Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει το πώς οι καναλάρχες απέκτησαν τον έλεγχο του πανελλαδικού ψηφιακού δικτύου, αφήνοντας χωρίς κάλυψη εθνικά ευαίσθητες περιοχές και το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης της χώρας, είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ.Σπίρτζης Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.

26 08 2016 12:55:00

«Κατ’ αρχήν περιμένουμε την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Εχουμε βρει συγκεκριμένα στοιχεία για το διαγωνισμό που «κέρδισε» (καθώς ήταν η μόνη που συμμετείχε)  … ανάλογα με την εξέλιξη θα κρίνουμε τις επόμενες πράξεις του Δημοσίου και πώς θα ολοκληρωθεί το δίκτυο που πρέπει να έχει η χώρα … Αυτή τη στιγμή, γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας δεν έχει τηλεόραση … υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες και ευαίσθητες περιοχές -είναι εθνικό το θέμα- που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνική τηλεόραση», τόνισε ο υπουργός.

«Η απουσία των απαραίτητων υποδομών γίνεται προφανής και από το φαινόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί με τέλη των πολιτών την κατασκευή κεραιών για να αποκτήσουν οι περιοχές αυτές σήμα. «Επί της ουσίας, να κάνουν επένδυση σε εξοπλισμό για μία ιδιωτική εταιρεία. Μου θυμίζει ΟΑΣΘ» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σπίρτζης.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της ΝΔ»

«Είναι κοινή η αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού. Είναι παράνομο, σταμάτησε … σταμάτησε και τελεσιδίκησε και αντίστοιχη περίπτωση στην Ισπανία, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο … η επένδυση αφορά αυτόν που κέρδισε το διαγωνισμό και θα ολοκληρωθεί, ακυρώνοντας τις -κατά τη γνώμη μου παράνομες πράξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση … πολλές ενέργειες με πολιτικές ευθύνες, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ», όπως υπογράμμισε.

Εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, είπε ο κ.Σπίρτζης, «έχει βγει ΚΥΑ που ορίζει το χάρτη συχνοτήτων. Υπήρχε μελέτη που την έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του Δημοσίου, η οποία δεν ακολουθήθηκε. Η μη εφαρμογή αυτής της μελέτης μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, να μην έχουμε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας … κατά τη γνώμη μου θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός».

Πολλά από αυτά που έγιναν για το πώς δανειοδοτούνται τα ΜΜΕ με την Επιτροπή στη Βουλή, «θα τα ξέραμε από τότε … μάλλον πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες αυτών που δεν πρόβλεψαν αντίστοιχα σε αυτό το διαγωνισμό».

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ πληρώνει εκατομμύρια την Digea, ενώ και επί ΕΡΤ και επί ΝΕΡΙΤ δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τους αντίστοιχους πομπούς της ΕΡΤ, σημείωσε.

Να δούμε τις διαφορές με το διαγωνισμό για τις άδειες

Αξίζει μάλιστα, σήμερα που αμφισβητείται η διαδικασία του τρέχοντος διαγωνισμού για τις άδειες και κατηγορείται η κυβέρνηση για χειραγώγηση, να συγκρίνει κανείς τους δύο διαγωνισμούς και να δει τις διαφορές, όπως προσέθεσε.
«Η χειραγώγηση μπορεί να γίνει με το να περιορίσει (το Δημόσιο ή όποιος τον κάνει) τις συμμετοχές σε αυτόν … είτε μέσω των προδιαγραφών είτε μέσω του χρόνου που πρέπει να υλοποιήσει κανείς κάποιο έργο, ή μέσω αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών αποκλεισμού. Στην περίπτωση της Digea είχαμε ένα συμμετέχοντα, στη διαβούλευση για τις άδειες πάνω από 20».
Εχουμε τουλάχιστον 11 βασικές διαφορές στους δύο διαγωνισμούς, όπως
 • την διενέργεια ελέγχου του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διεθέσουν οι προσωρινοί ανάδοχοι,
 • την σύνταξη καταλόγου επιλαχόντων όπου ταξινομούνται σε φθίνουσες σειρές οι συμμετέχοντες που δεν πλειοδότησαν με βάση την υψηλότερη προσφορά τους,
 • την συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης,
 • την συγκρότηση δεύτερης επιτροπής εξέτασης των προσφυγών και ενστάσεων,
 • προβλέψεις για την μετοχική σύνθεση των διαγωνιζόμενων, το ποινικό μητρώο, τις off-shore,
 • το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου τους και
 • σειρά άλλες προβλέψεις, που δεν υπήρχαν στον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα
Για το θέμα του ΟΑΣΘ εξάλλου ο κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε μία κατάσταση που δεν είχε τολμήσει να αγγίξει ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Υπήρχε πάρτι για πολλά χρόνια, έχει τελειώσει αυτό το πάρτι» όπως είπε, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν απτές παρεμβάσεις στο θέμα των διοδίων μετά το Μάρτιο.
Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο επί υπουργίας Σουφλιά και στις συμβάσεις για τα μεγάλα οδικά έργα δόθηκε στις τράπεζες «το πάνω χέρι» και το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να καταβάλλει πρώτο την συμμετοχή του και τελικά να πληρώσει και τεράστιες αποζημιώσεις.«Στο θέμα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η πολιτική απάντηση είναι ότι όποιος εμπλέκεται με το Δημόσιο καλό θα είναι να μην εμπλέκεται, να υπάρχει πρόβλεψη. Αν το νομοθετούσαμε όμως θα «έπεφτε» πάλι ο διαγωνισμός, όπως επί Καραμανλή, με τον «βασικό μέτοχο». Εμείς δεν κάνουμε τέτοια λάθη … προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε επίσης ο κ.Σπίρτζης.

Συζήτηση

One thought on “Χρ.Σπίρτζης: H Digea θα απασχολήσει τα δικαστήρια – θα ακυρώσουμε τις παράνομες πράξεις

 1. Reblogged στις ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΚΟ.

  Posted by Διαχειριστής | 26/08/2016, 21:35

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.644 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 • 96,078 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: