Διαβάζετε το άρθρο...
ΕΥΔΑΠ

Altsantiri ανάλυση: Όλη η αλήθεια για το νερό και την ιδιωτικοποίηση


Πηγή: altsantiri

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα και χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της καταιγιστικής -και εν πολλοίς διαστρεβλωμένηςεπικαιρότητας, ήταν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Το altsantiri.gr εξερεύνησε το τρίγωνο ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ – Υπερταμείου, σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, και παρουσιάζουμε την αλήθεια που «πνίγηκε» σε μια κουταλιά νερό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η συμφωνία με τους δανειστές, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις

Μέχρι την συμφωνία με τους δανειστές, τον Ιούλιο του 2015, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων την είχε αναλάβει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατέληγαν στο σύνολό τους στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου, 2015, το ζήτημα του υπερταμείου αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο που οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι να βρεθεί η συμβιβαστική λύση. Ο Β. Σόιμπλε επέμενε, τότε, το νέο Ταμείο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, να αποτελείται αποκλειστικά από ξένους και το σύνολο των εσόδων να καταλήγει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σήμερα, αυτά που πραγματικά ισχύουν, σύμφωνα με το νόμο 4389/2016, με τον οποίο συστήθηκε το υπερταμείο, με την εταιρική επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε» (με έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο) είναι:

  • Η αποκλειστική ευχέρεια της κυβέρνησης όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις.
  • Επιμερισμός των κερδών από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σκοπός της εταιρείας (υπερταμείου) είναι η συλλογική αξιοποίηση και όχι η ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως και η αποδοτικότερη διαχείρισή τους για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς καμία υποχρέωση ιδιωτικοποίησης δεν υφίσταται, αλλά είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκπροσωπείται στο Νέο Ταμείο. Μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών και σε αυτόν επαφίεται να σχεδιάσει την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών, μισθώσεις, διάθεση υπηρεσιών, αναδιοργάνωση κ.λπ).
  • Από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα κέρδη που προκύπτουν, δεν τροφοδοτούν πλέον αποκλειστικά την αποπληρωμή του χρέους (όπως γινόταν παλιότερα με το ΤΑΙΠΕΔ), αλλά διανέμονται ισομερώς, 50% στο χρέος και 50% σε ενίσχυση των επενδυτικών πολιτικών μέσα στη χώρα.
  • Οι μόνες ιδιωτικοποιήσεις που συνεχίζονται είναι αυτές που είχαν συμφωνηθεί πριν τη Συμφωνία του Ιουλίου του 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά και το Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι συμβάσεις είχαν ήδη υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση το 2015, βελτίωσε αρκετούς όρους που αφορούσαν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σε εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές προβλέψεις, εξαίρεση περιοχών από τις παραχωρήσεις (όπως π.χ. τα Λιπάσματα στο Κερατσίνι).
  • Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν όντως μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Η αξιοποίηση (και όχι ιδιωτικοποίηση) όμως των επιχειρήσεων αυτών προβλέπεται πλέον και νομικά. Ο νόμος αποκλείει ρητά την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, την ΕΥΑΘ Α.Ε. Η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα ανήκει στο δημόσιο, η διοίκηση της εταιρείας θα διορίζεται από το ελληνικό δημόσιο κ.ο.κ. Η διάταξη αυτή, είναι σύμφωνη με τη νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1906/2014), με την οποία είχε ήδη ακυρωθεί η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μέχρι σήμερα η προστασία αυτή δεν ίσχυε για την ΕΥΑΘ, η οποία είχε χάσει τη δίκη στο ΣτΕ λόγω τυπικών λόγων. Με τον πρόσφατο όμως νόμο προστατεύεται πλέον και αυτή, υπαγόμενη στην ίδια νομική προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.483 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 101.846 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: