Διαβάζετε το άρθρο...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Πυρά Αχτσιόγλου προς την Επίτροπο Απασχόλησης: Δεν μπορεί οι θεσμοί να βάζουν εμπόδια στην επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου


Η υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας στο left.gr,  καυτηρίασε τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών, τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ειναι κυρία συνιστώσα του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, υπογράμμισε η Έφη Αχτισόγλου μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε.  και επικρίνοντας τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στο ελληνικό αίτημα, στάση που παγιώνει την εξαίρεση της χώρας μας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Όπως τονίζει και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσωπώνταςτην Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα». Η ξεκάθαρη θέση μας, σημείωσε, «υποστηρίζεται και από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση».

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ες,

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις και προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και το κοινωνικό κεκτημένο.

Και παρότι είναι αλήθεια ότι η δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας και η ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ρολό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ένα ισχυρό σύστημα συντονισμένων συλλογικών διαπραγματεύσεων μειώνει την μισθολογική ανισότητα και την κοινωνική ανισότητα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ένα από τα κύρια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε υπογραμμίσει ότι ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες  πρακτικές και ότι συνιστά  ένα  αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η ξεκάθαρη θέση μας υποστηρίζεται και από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Ωστόσο, όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημα μας, αντιστέκονται στην θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η θέση μας δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο  από το ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα κράτη μέλη, είτε βρίσκονται  σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είτε όχι.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ες,

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση.

Η επίτροπος Thyssen είπε ότι η υλοποίηση του Πυλώνα είναι δική μας δουλειά. Όντως, είναι δουλειά της κάθε κυβέρνησης να διασφαλίσει την άσκηση  των κοινωνικών δικαιωμάτων, όμως την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να διευκολύνουν αυτό το έργο και να μην θέτουν εμπόδια στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί προ πολλού.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι θεσμοί μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά προς αυτόν τον στόχο για χάρη του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος.

Ανυπομονούμε για την τελική διάσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή στις 23 Ιανουαρίου και για τα αποτελέσματά της όσον αφορά στην μελλοντική κατεύθυνση του κοινωνικού Πυλώνα.

Ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.904 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 98,207 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: