Διαβάζετε το άρθρο...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Κόλαφος του ΣΕΠΕ για την H&M: «Πάγος» στη νέα άθλια σύμβαση, προθεσμία μίας εβδομάδας για εξηγήσεις


Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος

 

Τη σκανδαλώδη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από την «H&M» καταδεικνύει το δελτίο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που προέκυψε από έλεγχο στο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ένδυσης και υπόδησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για τις ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας τις οποίες προβλέπει η νέα τροποποιητική σύμβαση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους.

Το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, υποχρεώνει την εταιρεία να αναστείλει τη διαδικασία τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων μέχρι να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις στη νομοθεσία.  Με τις νέες ατομικές συμβάσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον έλεγχο του ΣΕΠΕ,  η «H&M» επιβάλλει υπό την απειλή της απόλυσης (όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι), την υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων της, που θα πρέπει να γίνουν «πολυεργαλεία», τη δυνατότητα να μετακινεί το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα και χωρίς καν στοιχειώδη κάλυψη εξόδων. Μετονομάζει σε «οικειοθελή παροχή» το συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους έως τώρα, προφανώς για να μπορεί να το περικόψει αργότερα, ενώ βάζει τους εργαζομένους να πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους.

Ο έλεγχος του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/3 στο κατάστημα της «H&M» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρει το Δελτίο Ελέγχου στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις και συστάσεις του ΣΕΠΕ, στις τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν όροι που αντιβαίνουν σε διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ, ταυτόχρονα, καταγράφονται ρήτρες διατυπωμένες με ασάφεια (με προφανή σκοπιμότητα) ώστε να μην είναι κατανοητές από τους εργαζόμενους.

O Επιθεωρητής Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, απαριθμεί αναλυτικά τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις νέες συμβάσεις που δόθηκαν προς υπογραφή στους εργαζόμενους της «H&M».  Μεταξύ όσων αναφέρει, τονίζεται η υποχρέωση για ακρίβεια στον καθορισμό των καθηκόντων κάθε εργαζόμενου δεδομένου ότι η τροποποιητική σύμβαση της εταιρείας  επιβάλλει στον εργαζόμενο να εκτελεί καθήκοντα που δεν περιορίζονται στη περιγραφή του ρόλου του (πωλητής-ταμίας) με τα ίδια ελάχιστα χρήματα (παράγραφος 2.04 της τροποποιητικής σύμβασης.) Η απαρίθμηση τον καθηκόντων που περιέχονται στη σύμβαση είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική και ουσιαστικά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδότριας εταιρείας το εύρος τον καθηκόντων που μπορεί να αναθέσει στον εργαζόμενο, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό!

Επιπλέον, σύμφωνα με το Δελτίο του ΣΕΠΕ, η νέα σύμβαση, η οποία προσομοιάζει σε συνθήκες γαλέρας, εμπεριέχει τρανταχτές παραβιάσεις της νομοθεσίας όπως η  παραίτηση του εργαζόμενου από νόμιμα δικαιώματα και ο συμψηφισμός αποδοχών.

(από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της αλυσίδας H&M στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που  πραγματοποιήσαν το πρωί της Παρασκευής μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης)
Όταν πολύ εύλογα οι εργαζόμενοι έδειξαν ανησυχία για τις τροποποιήσεις της σύμβασης, οι διευθυντές των καταστημάτων ισχυρίστηκαν ψευδώς πώς δεν αλλάζει τίποτα, λέγοντας πως θέλουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις «γιατί ο τρόπος γραφής τους ήταν παρωχημένος». Πολλοί εργαζόμενοι μάλιστα, όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας, κλήθηκαν σε γραφεία διευθυντών και τους συμβούλευσαν να μη μιλάνε και «να κρατήσουν τις απόψεις τους για τους εαυτούς τους».

Όπως αποδεικνύει και το Δελτίο-κόλαφος του ΣΕΠΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία λόγω «παρωχημένου τρόπου γραφής» αλλά για ουσιώδεις τροποποιήσεις που καθιστούν εξευτελιστικές για τους εργαζόμενους τις νέες συμβάσεις.

Ένα ακόμα από τα τερατώδη που αναφέρει η νέα σύμβαση είναι  πως εάν ο υπάλληλος δεν τηρήσει τους όρους της τροποποιητικής σύμβασης θα απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Επαφίεται έτσι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε διευθυντή το αν ο εργαζόμενος πληροί τις «αξίες τις εταιρείας» (2.02, 2.04) ή φυσικά αν αρνηθεί να πάρει μετάθεση οπουδήποτε εκείνος θελήσει να τον στείλει.

Και σε αυτό το σημείο, ο Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ κατακεραυνώνει την H&M: «Ρήτρες που διευρύνουν κατά αόριστο τρόπο το διευθυντικό δικαίωμα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων και αποτελούν «αντικείμενο έρευνας» του ΣΕΠΕ.

Το ΣΕΠΕ, δίνει, σύμφωνα όσα προβλέπει ο νόμος για τέτοιου είδους διαδικασίες, προθεσμία επτά ημερών στην H&M  προκειμένου να δώσει εξηγήσεις εγγράφως για τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας. Μέχρι τότε, όπως προαναφέραμε, υποχρεώνει την εταιρεία να αναστείλει τη διαδικασία τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων. Μόλις το ΣΕΠΕ λάβει την απάντηση της εταιρείας θα γίνουν γνωστές και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση που συνεχιστεί η αυθαιρεσία από πλευράς εργοδοσίας.

(δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Γαρυφαλλιάς Καλαμαρά για τις νέες, κατάπτυστες συμβάσεις)
Όπως αναφέρει σχετικά με τις νέες συμβάσεις η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ): «Είναι απορίας άξιον, εάν η κεντρική διοίκηση της εταιρείας στη Σουηδία γνωρίζει αυτήν την εξευτελιστική για τους εργαζόμενους διαδικασία και τούτο, διότι η πολυεθνική Η&Μ έχει ήδη υπογράψει από το 2004 συμφωνία με τη διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο του εμπορίου (UNI Commerce), σύμφωνα με την οποία η H&M δεσμεύεται: «…. να υποστηρίζει και να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος συνδικαλίζεσθαι και του δικαιώματος για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς, επίσης, την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αναγκαστική εργασία και τη διάκριση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας της εταιρείας». Ακόμη, η Η&Μ δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Η ΟΙΥΕ τονίζει ότι έχει ήδη καταγγείλει την τακτική της ελληνικής H&M στη UNI Commerce και στα ευρωπαϊκά συνδικάτα του κλάδου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους, ενώ έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας τριμερή συνάντηση. «Δεν θα γίνει ανεκτό από μία υπερκερδοφόρα επιχείρηση, όπως είναι η Η&Μ, να επιβάλει την εργασιακή γαλέρα στο προσωπικό της. Απαιτούμε από την εταιρεία να αποσύρει τις τροποποιητικές συμβάσεις και καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, για να τις υπογράψουν και να διεκδικήσουν, μέσα από την οργάνωση των δυνάμεών τους και από κοινού με την ΟΙΥΕ, συλλογική σύμβαση εργασίας» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Advertisements

Συζήτηση

One thought on “Κόλαφος του ΣΕΠΕ για την H&M: «Πάγος» στη νέα άθλια σύμβαση, προθεσμία μίας εβδομάδας για εξηγήσεις

  1. Reblogged στις ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΚΟ.

    Posted by Διαχειριστής | 19/03/2017, 08:27

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 1.904 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Αλέξανδρος στο Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στο Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στο Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…
Διαχειριστής στο Απαιτείται δικαιοσύνη

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 98,195 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: