Διαβάζετε το άρθρο...
Χωρίς κατηγορία

«Νερό υπάρχει, έργα χρειάζονται για να μη διψάσει η Θεσσαλονίκη»


257489-water-1271745_960_720

«Νερό υπάρχει, τεχνικά έργα χρειάζονται για να μην διψάσει η Θεσσαλονίκη» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Σούλιος, ο οποίος είχε συμβάλλει επιστημονικά στην ενίσχυση των έργων τροφοδότησης της πόλης με νερό.

«Πριν γίνει ο αγωγός στις πηγές Αραβησσού, το 1978, η Θεσσαλονίκη υδρεύοταν από διάφορες γεωτρήσεις γύρω από τη Σίνδο και αλλού. Όταν ολοκληρώθηκε ο αγωγός και κατασκευάστηκε το αντλιοστάσιο, η τροφοδότηση της πόλης με νερό γινόταν από τις πηγές της Αραβησσού που ‘έδιναν’, μάλιστα, δύο κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο!» τονίζει ο κ. Σούλιος.

«Στη συνέχεια όμως», διευκρινίζει, «οι ανάγκες για νερό της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν και επιπλέον δημιουργήθηκαν πολλές γεωτρήσεις γύρω από το Πάικο, επηρεάζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί τις πηγές». Η κατάσταση επιδεινώθηκε τη διετία 1989-1990, με την παρατεταμένη ξηρασία, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η παροχή των πηγών.

«Το 1989 μου ζήτησε ο τότε υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Στέλιος Παπαθεμελής, να συμβάλω στην ενίσχυση της κατάστασης και ζήτησα, η αντλία που ήταν μέσα στο πηγάδι στα 5 μέτρα, να κατέβει στα 15 μέτρα. Επιπλέον, κατά μήκος του αγωγού έγιναν νέες γεωτρήσεις και με φρεάτια, προμήθευαν με νερό τον αγωγό» λέει ο κ. Σούλιος, προσθέτοντας ότι από το 2000, στην τροφοδότηση με νερό της πόλης, εντάχθηκε και το διυλιστήριο με νερό από τον Αλιάκμονα.

«Μπορεί οι πηγές Αραβησσού να μην έχουν πλέον την ίδια ποσότητα νερού, ωστόσο όμως η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει από έλλειψη νερού αφού έχει υδατικούς πόρους. Έχει την Αραβησσό, τον Αλιάκμονα και διάφορες γεωτρήσεις. Αυτό που απαιτείται είναι τεχνικά έργα» καταλήγει ο καθηγητής, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ακόμη αγωγού από την Αραβησσό στη Θεσσαλονίκη και την επέκταση του διυλιστηρίου που παίρνει νερό από τον Αλιάκμονα.

Η κατάσταση στην πόλη και η «συγγνώμη» της ΕΥΑΘ

Σε ότι αφορά την υδροδότηση της πόλης, αυτή τη στιγμή, η ΕΥΑΘ ενημερώνει ότι οι ποσότητες νερού που εισέρχονται στο δίκτυο είναι απολύτως ικανοποιητικές, δεδομένου ότι η μέση ωριαία παροχή νερού από την Αραβησσό, τον Αλιάκμονα (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού) και συμπληρωματικές πηγές αγγίζει τα 12.000 κ.μ., ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη που είναι τα 10.500 κ.μ./ώρα.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Κρεστενίτης, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της διοίκησης της ΕΥΑΘ και του ίδιου προσωπικά, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, στερούμενοι τις προηγούμενες μέρες ένα κοινό αγαθό όπως το νερό, αν και καταβλήθηκαν όπως αναφέρει υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία της εταιρίας για την αποκατάσταση της βλάβης και την επανατροφοδότηση της πόλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΑΘ, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρει: «Αν και η μεγάλη και πολύ σοβαρή βλάβη του αγωγού της Αραβησσού αποκαταστάθηκε τεχνικά εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί από την αρχή, δηλ. το μεσημέρι της Παρασκευής 30/3/18, αν και η επανατροφοδότηση του δικτύου της πόλης με το νερό της Αραβησσού έχει ξεκινήσει εδώ και ένα 24ωρο, έχοντας εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας για το πόσιμο νερό, αν και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία της Εταιρείας, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά στερούμενοι ενός κοινού αγαθού όπως το νερό. Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση της ΕΥΑΘ και εγώ προσωπικά ζητούμε συγνώμη και κυρίως από τους πιο ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας. Θεωρούμε βέβαια ότι οφείλουμε να παρουσιάσουμε τη σειρά των γεγονότων, τη σειρά των ενεργειών μας και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού από την πόλη».

Φάμελλος: Πρώτα λύση, μετά ευθύνες

Για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη, όμως έπρεπε πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα και μετά να ασχοληθούμε με το τι έγινε στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της βλάβης και των προβλημάτων υδροδότησης της πόλης, ο αν. υπουργός διευκρίνισε: «Όλη την εβδομάδα ασχολούμασταν με το πώς θα διορθωθεί η βλάβη. Είμαστε σε μία πολύ καλή στιγμή που έχουν γεμίσει οι δεξαμενές […] Η βλάβη ήταν αρκετά μεγάλη τεχνικά και ήταν στον έναν από τους δύο κεντρικούς αγωγούς τροφοδοσίας της πόλης –ο ένας είναι ο Αλιάκμονας, ο άλλος η Αραβησσός. Η δέσμευση των συνεργείων -των εργαζομένων δηλαδή- και της διοίκησης ήταν ότι η βλάβη θα είχε αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Και πράγματι 12.30 περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε νερό στον αγωγό. Το πρόβλημα που μας ταλαιπώρησε το πρωί του Σαββάτου ήταν η ποιότητα του νερού που έφτανε στην πόλη – έπρεπε να καθαριστεί και ο αγωγός από πιθανές επικαθήσεις εξαιτίας της διακοπής τριών ημερών. Αυτό ολοκληρώθηκε στις 6 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου και από τότε οι δεξαμενές και το δίκτυο δουλεύουν πλήρως – δουλεύει και με αυξημένη παροχή».

Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες πίσω από την κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ, ο κ. Φάμελλος εξήγησε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν την μονοδιάστατη επιλογή να πουλήσουν την ΕΥΑΘ και το νερό της Θεσσαλονίκης και κάναν ό,τι ήταν δυνατόν για να απαξιώσουν -όπως και άλλους τομείς του δημοσίου- και την ΕΥΑΘ. Το πλάνο της Θεσσαλονίκης ήταν να υδρευτεί από επέκταση του διυλιστηρίου που παίρνει νερό από τον Αλιάκμονα και έτσι θα είχαμε τις πηγές Αραβησσού -αυτή την πολύ σημαντική επένδυση της δεκαετίας του ’70- ως σχέδιο ασφαλείας. Το έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου εντάχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011 σε χρηματοδότηση και είχε προκηρυχθεί από την υπηρεσία ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων) Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Όμως, αμφισβητήθηκε το έργο αυτό από την τότε υπεύθυνη υπηρεσία και του υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα στις 28 Ιουλίου 2014 να ακυρωθεί η ένταξη. Πρακτικά η Θεσσαλονίκη είχε εξασφαλισμένους πόρους για το έργο και η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε τη χρηματοδότηση για τη Θεσσαλονίκη».

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.602 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: