Διαβάζετε το άρθρο...
Χωρίς κατηγορία

Οικογενειακή παράδοση τα «αυθαίρετα»


download

Στο οικόπεδο που, σύμφωνα με την Πολιτεία, καταπάτησε η οικογένεια Φράγκου αποτυπώνονται όλες οι παθογένειες και όλες οι στρεβλώσεις των μηχανισμών ενός κράτους που στηρίχτηκε στη μικροπολιτική, το…

Στο οικόπεδο που, σύμφωνα με την Πολιτεία, καταπάτησε η οικογένεια Φράγκου αποτυπώνονται όλες οι παθογένειες και όλες οι στρεβλώσεις των μηχανισμών ενός κράτους που στηρίχτηκε στη μικροπολιτική, το ρουσφέτι, την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τη διαπλοκή και την καταπάτηση κάθε μορφής νομιμότητας. Στο οικόπεδο που εμφανίζει ως δικό της η συγκεκριμένη οικογένεια -με τα συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά- αποτυπώνεται η παραδοσιακή αντίληψη της συγκεκριμένης παράταξης περί ιδιοκτησίας πάνω σε αυτόν τον τόπο, καθώς όλα έχουν την τιμή τους για όποιον έχει να πληρώσει ή έχει τα κατάλληλα “μέσα” και τις απαραίτητες γνωριμίες. Το οικόπεδο που περιέφραξε η οικογένεια Φράγκου, πέραν της τραγικής του σύνδεσης με τις τύχες 27 συνανθρώπων μας, συμβολίζει την πιο ακραία και αγοραία αντίληψη για το φυσικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο.

«Την ιδιοκτησία μου περιέφραξα, δεν είναι παραλία, δεν είναι αιγιαλός εκεί. Δεν υπάρχει δηλαδή από κάτω παραλία για τη μαμά και το μικρούλι να παίξει με το κουβαδάκι. Απλώς η ιδιοκτησία μου έχει και κομμάτι γκρεμού, μη αξιοποιήσιμο, με απόκρημνα βράχια. Το ’38 ο παππούς μου έξυσε τον βράχο και έκανε, ας πούμε, κάτι υποτυπώδη σκαλοπάτια. Οι άνθρωποι λοιπόν, η επόμενη φουρνιά, οι οποίοι είχαν αυτήν τη φοβερή ατυχία, ήδη θα πρέπει να είχαν πάθει ασφυξία από τον καπνό, ο καπνός ήταν κάτι το απίστευτο» φέρεται να δήλωσε προ ημερών σε δημοσιογράφους η κ. Χριστιάνα Φράγκου για το οικόπεδο που, όπως αποκάλυψε ο Σ. Φάμελλος, “βρίσκεται σε ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, όπου τα αυθαίρετα κτίσματα είναι τουλάχιστον δύο και δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και κανέναν φάκελο νομιμοποίησης ή τακτοποίησης”.

Ένα καταπατημένο οικόπεδο με αυθαίρετα κτίσματα είναι η “ιδιοκτησία” της κ. Φράγκου, η οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, από τις 13 Ιουνίου του 2008 φέρεται εμπλεκόμενη σε υπόθεση «συγκάλυψης παρανομιών σε φακέλους αυθαιρέτων», και στην οποία η τότε νομαρχιακή σύμβουλος της ανατολικής Αττικής έδωσε “τετράμηνη παράταση σε αυθαίρετο κτίσμα στο Λαγονήσι, οι ιδιοκτήτες του οποίου αναζητούν τρόπο να το νομιμοποιήσουν”.

Η κ. Χριστιάνα Φράγκου, πέραν την προσωπικής της εμπλοκής στην υπόθεση με τα αυθαίρετα στο Λαγονήσι, είναι και ανιψιά του Δημήτρη Φράγκου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην νομάρχη ανατολικής Αττικής, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί στα τέλη του 1999 δίωξη για υπόθεση ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική. Η εφημερίδα «Το Βήμα» σε δημοσίευμα του 1999 αποκαλύπτει πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Κολιούσης “είχε ασκήσει δίωξη κατά του τότε νομάρχη Δ. Φράγκου για κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, «η υπόθεση για την οποία καλείται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο νομάρχης αφορά την παράνομη ηλεκτροδότηση τουλάχιστον 3.650 αυθαίρετων κτισμάτων στην ανατολική Αττική, που φέρονται ότι χορηγήθηκαν το χρονικό διάστημα 1995-1996 στους ιδιοκτήτες τους”.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1999, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δικαστές εξέδωσαν βούλευμα για την υπόθεση όπου επέρριπταν ευθύνες στον Δ. Φράγκο, καθώς «όλα αυτά έγιναν με σκοπό ο κατηγορούμενος νομάρχης να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο όφελος, που συνίσταται στην απόκτηση εκλογικής πελατείας από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, αλλά και για το παράνομο όφελος των ιδιοκτητών, οι οποίοι χωρίς να έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ηλεκτροδότησαν τα αυθαίρετα και δεν κατέβαλαν το τίμημα για την άδεια ανέγερσης στα πολεοδομικά γραφεία”.

Όσο για το αποτέλεσμα των παραπάνω διώξεων; Τελικά, ο Δ. Φράγκος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Documento”, αθωώθηκε αφού κατέθεσε πιστοποιητικά που υποδήλωναν ότι οι ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων -άγνωστο πόσα πιστοποιητικά και για πόσα αυθαίρετα κατατέθηκαν στο δικαστήριο- δόθηκαν για λόγους υγείας των ιδιοκτήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί οι λόγοι υγείας αφορούσαν σακχαρώδη διαβήτη. Ο τότε νομάρχης κατάφερε να ξεπεράσει τον δικαστικό σκόπελο επικαλούμενος επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη από τον Ιούλιο του 1995, που έδινε στους νομάρχες Αττικής την αρμοδιότητα “να κρίνουν πότε μπορούν να ηλεκτροδοτούν κατ’ εξαίρεση αυθαίρετα, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας”. Πρόκειται για την περίφημη φάμπρικα μαζικής ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζονται ως πάσχοντες από πάσης φύσεως και μορφής ασθένειες και συχνά βεβαιώνονταν από ιδιώτες ιατρούς ως άτομα με “ειδικές ανάγκες”.

Τελικά, επί των ημερών του Δ. Φράγκου κάποιες χιλιάδες πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που έτυχε να συγκεντρωθούν μαζικά στην ανατολική Αττική πήραν με το αζημίωτο ρεύμα και νερό στα αυθαίρετα τους χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε εάν ανάμεσά τους βρίσκεται και το σπίτι της ανιψιάς του.

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.705 ακόμα followers

ΠΟΛΥΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 102.383 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: