Διαβάζετε το άρθρο...
Χωρίς κατηγορία

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΡΗ


2

Ξεκάθαρο το μήνυμα από ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε προς την ΠΓΔΜ, θέλουν να περάσει από το κοινοβούλιό τους η συμφωνία για την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑ- ΤΟ και τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Διαμηνύουν και προς την ελληνική πλευρά ότι σε περίπτωση μη ψήφισης της συμφωνίας από το κοινοβούλιό μας, η αναγνώριση της ΠΓΔΜ θα προχωρήσει με τη συνταγματική της ονομασία και από τις χώρες που δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα και πως θα προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία, όπως προβλέπει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2011.Όμως πέρα από τις πιέσεις που δεχόμαστε πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση έφερε μια καλή συμφωνία και πως τώρα είναι μια ευκαιρία να λυθεί ένα πρόβλημα που σέρνεται για δεκαετίες. Για να υπάρχει πρόβλημα πρέπει να υπάρχει αρχή και αιτία. Δεν φυτρώνει ξαφνικά, ούτε έρχεται από τον ουρανό. Όλα ξεκίνησαν με την πρώτη υπογραφή. Μετά ακολούθησαν άλλες υπογραφές και σήμερα με τις υπογραφές μας πληρώνουμε τον λογαριασμό, 70 χρόνια αδιαφορίας και υποκρισίας.

Η Ελλάδα τι προτιμά να μην περάσει η συμφωνία, να οδηγηθεί σε απόλυτη διεθνή απομόνωση, να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία, όλα τα κράτη να την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία και μόνο η Ελλά- δα να την αναγνωρίζει ως ΠΓΔΜ;

 Σήμερα η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι«Μακεδονία» και 98 χώρες-μέλη του ΟΗΕ και περισσότερα από 140 κράτη την έχουν αναγνωρίσει με αυτή την ονομασία. Επί της ουσίας η χώρα εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Μακεδονία».

Με την συμφωνία προβλέπεται πως η ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι Βόρεια Μακεδονία.  Μήπως αμφισβητεί κάποιος ότι γεωγραφικά η ΠΓΔΜ ανήκει στην Βόρεια Μακεδονία. Επίσης στην συμφωνία η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην ΠΓΔΜ θα είναι«Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia» «Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όσον αφορά για την γλώσσα, παρότι η γλώσσα παραμένει «μακεδονική» όπως είχε αναγνωριστεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977 και αυτό το βρίσκει μπροστά της η Ελλάδα, εμπεριέχεται στην συμφωνία η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι η επίσημη γλώσσα του ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών  γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι τόσο η γλώσσα όσο και τα άλλα χαρακτηριστικά δεν έχουν καμιά

 σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την ελληνική – μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Επίσης στην συμφωνία αναφέρεται ότι στο χρονικό διάστημα έξι μηνών από την έναρξη της συμφωνίας (δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2019) θα πρέπει να αφαιρέσουν το σύμβολο (αστέρι της Βεργίνας) που απεικονίζεται στη σημαία τους.

Παρά την μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα ο κ. Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα προσπαθήσει να περάσει τις  αλλαγές στο σύνταγμα, για τις οποίες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών, ενώ θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 να ολοκληρώσει όλες τις συνταγματικές αλλαγές. Τότε και μόνο τότε θα έρθει στην Ελληνική Βουλή για κύρωση η συμφωνία. Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και όλα είναι αναμενόμενα.

Πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση έφερε μια καλή συμφωνία που θα προωθήσει την συνεργασία και την ειρήνη των δύο λαών. Μάλλον ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε πως οι βόρειοι γείτονές μας, εδώ και πάνω από 70 χρόνια, έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγεται «Μακεδονία».

Κάποιοι λένε διαρκώς είστε προδότες πάτε να δώσετε!. Να δώσουμε τι; Κάτι το οποίο εδώ και 70 χρόνια είναι γνωστό και αναγνωρισμένο ουσιαστικά και από την Ελλάδα ως «Μακεδονία»;Στην πραγματικότητα πάμε να πάρουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας ότι έχουν μια κρατική οντότητα που στο εξής θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Να σημειώσω ότι ουδέποτε στο παρελθόν χώρα έχει συμφωνήσει σε αλλαγή του συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας. Ωραίο θα ήταν να συμφωνούσαμε η ΠΓΔΜ να ονομαζόταν π.χ. Σκόπια και η γλώσσα τους να αναγνωριζόταν ως Σκοπιανή, όμως η ΠΓΔΜ ονομάζεται από το 1946 ως Μακεδονία, ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια το δεχόταν. Ωραίες οι διαμαρτυρίες και τα συλλαλητήρια αλλά όταν πας για μια συμφωνία και υπάρχει αυτό το προηγούμενο, πας να δώσεις και να πάρεις. Αυτό που προκύπτει με τη συμφωνία δεν είναι ούτε νίκη, ούτε ήττα. Είναι η απόφαση να διευθετηθεί ένα πρόβλημα μετά από δεκαετίες. Νίκη λοιπόν για τις δύο χώρες και την ειρηνική συμβίωση. Πατριωτισμός δεν είναι να κάνουμε εχθρούς παντού και να φαντασιωνόμαστε πολέμους και αίμα. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη χώρα σου να υπάρχει και να αναπτύσσεται. Οι πολεμικές

 κραυγές και τα παχιά λόγια πατριωτισμού όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που όλα τα κράτη θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, είναι τουφεκιές στον αέρα.

Μέχρι σήμερα όλος σχεδόν ο πλανήτης αναγνωρίζει τα σκοπιά ως Μακεδονία. Μετά τη συμφωνία όλος πλανήτης θα αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία η οποία θα αποδέχεται ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον αρxαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την ελληνική – μακεδο- νική γλωσσική κληρονομιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και μόνο υποκρισία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow ΣΥΡΙΖΑ | ΕΥΔΑΠ on WordPress.com

Δώστε το email σας για να παρακολουθείτε τις καταχωρήσεις στο site

Μαζί με 2.483 ακόμα followers

Πρόσφατα σχόλια

Devil στη Εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μ…
Αλέξανδρος στη Πολύ μάγκες είμαστε
Βασίλης Τσόκαλης στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ…
Βασίλης Τσόκαλης στη Η Άντζελα Ντέιβις στις 11/12/1…
Διαχειριστής στη Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο…

ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  • 101.846 hits

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ : Δημήτρης Στρατούλης eurogroup Kινητοποιήσεις SOSτε το νερό Έφη Αχτσιόγλου ΑΥΓΗ Αλέξης Τσίπρας Αναδρανιστάκης Ανακοίνωση Ανανδρανιστάκης Ανοιχτή Πόλη Απεργία Βίτσας Βενιζέλος Βουλή Βούλτεψη ΓΣΕΕ Γαβριήλ Σακελλαρίδης Γεωργιάδης Γιάννης Δραγασάκης ΔΕΗ ΔΕΘ ΔΕΚΟ Δίκτυο Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ Δημοψήφισμα Δημόσια Περιουσία Δύναμη Ζωής ΕΛΒΟ ΕΛΠΕ ΕΛΤΑ ΕΡΤ ΕΥΑΘ ΕΥΔΑΠ Εργασιακές σχέσεις Θανάσης Καρτερός Ιδιωτικοποιήσεις ΚΚΕ Κρατική καταστολή ΜΜΕ ΜΜΕ, κανάλια, ειδήσεις Μανώλης Γλέζος Ν.Χουντής ΝΔ Νάσος Ηλιόπουλος ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΠΑΣΟΚ Παραγωγική Ανασυγκρότηση Προϋπολογισμός Ρένα Δούρου ΣΕΚΕΣ ΣΕΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ Σαμαράς ΣτΕ Στέλιος Σταυρίδης Στουρνάρας Στρατούλης Συλλογικές Συμβάσεις ΤΑΙΠΕΔ Χρυσή Αυγή άρθρα διαπλοκή εκδήλωση επιστράτευση εργασιακά ιδιωτικοποίηση καθαρίστριες κυβέρνηση λεηλασία νερό συνδικάτα τράπεζες
Αρέσει σε %d bloggers: